

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), özel eğitim kurumlarının başlangıç ücretleri ile eğitim dışındaki yemek, servis, takviye kursu, kırtasiye ve benzeri hizmetlerdeki fiyat artış oranlarının tespit edilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) düzenleme yapılması tavsiyesinde bulundu.
KDK'nın tavsiyesine göre, özel okullardaki kayıt yenileme ücreti, 2023'te 169 bin lira iken 2024-2025 eğitim öğretim dönemi için 350 bin liraya çıkarıldı.
Eğitim ücretlerinde, MEB mevzuatındaki üst sınırın çok üzerinde bir artış olduğunu belirten bir veli, KDK'ye başvurdu.
Başvuruyu değerlendiren KDK, okulun eğitim hizmetleri ücretini artırdığını, ancak eğitim dışı yemek, servis, takviye kursu, kırtasiye gibi hizmetlerde yüzde 236'lık bir artış uygulandığını tespit etti.
KDK'nın aldığı tavsiye kararında, özel eğitim kurumlarının sunduğu eğitim dışı hizmetlerin fiyat artışları ile birlikte ilkokul, ortaokul, lise gibi kademe başlangıç ücretlerine de dikkat çekildi.
Okul Hakkında İnceleme Tavsiyesi
Bu bağlamda, özel eğitim kurumlarınca belirlenen kademe başlangıçları ve eğitim dışı hizmetlerin fiyat artışları için Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetimi ve sınırlamaları çerçevesinde bir yönetmelik düzenlemesi yapılması önerildi.
Ayrıca, KDK, başvuruya konu okul hakkında inceleme başlatılması gerektiği görüşüne vararak, tavsiye kararının ilgili kurumlara iletilmesini kararlaştırdı.
“Kamu Görevi Anlayışından Uzak…”
KDK'nın kararında, eğitim ve öğretim hizmetinin kamu hizmeti olduğu, bu hizmetin özel hukuk tüzel kişileri tarafından sunulması durumunda da idarenin denetim ve gözetim yetkisinin sürdüğü vurgulandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre, ücret artışlarıyla ilgili düzenlemelerin bulunduğu ve başvuruya konu okulun eğitim ücretinin burada belirtilen sınırın üstünde olduğu kaydedildi. Eğitim dışındaki yemek, takviye kursu, kırtasiye, kıyafet, etüt gibi hizmetlerde ise enflasyon oranının oldukça üzerinde artış yapıldığı ifade edildi.
Kararda, özel eğitim kurumlarının eğitim hizmetini sadece ticari bir faaliyet olarak değerlendirmelerinin “kamu hizmetini ifa etme anlayışından uzaklaşma” anlamına geleceği belirtildi. Aşağıdaki ifadeler kaydedildi:
– Eğitim hizmetlerinin ticari hale gelmesi, kamu hizmeti anlayışıyla çelişebilecek durumlar yaratmaktadır. Hukuken özel eğitim kurumları serbest ekonomik düzen içinde yer alsa da, devletin eğitim hakkını koruma sorumluluğu gereği, eğitim hizmetlerini yalnızca ticari bir faaliyet olarak değerlendirmelerine izin verilmemelidir.
Kanun, yönetmelikler ve yargı kararlarında belirtilen kamu hizmetini ifa etme anlayışına göre, eğitim hizmetleri piyasa koşullarının değil, kamu yararının öncelikli olduğu bir alandır. Ayrıca, bu kurumların faaliyetlerini yalnızca kar sağlama amacıyla düzenlememeleri gerektiği, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 12. maddesinde açıkça belirtilmiştir.