reklam
reklam
DOLAR38,6997% -0.19
EURO43,4879% 0.24
STERLIN51,6714% 0.35
FRANG46,2756% 0.49
ALTIN4.001,70% 1,03
BITCOIN103.230,93-0.089
reklam

Yönetmelik Değişti: Motokuryeler İçin Yeni Dönem

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yönetmelik Değişti: Motokuryeler İçin Yeni Dönem
reklam

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Bu yönetmelik ile kurye işletmeciliği, taşımacılıktaki yetki belgeleri, kadın şoför istihdamı gibi birçok konuda çeşitli düzenlemeler getirildi.

Yönetmeliğin bazı hükümleri bugünden itibaren yürürlüğe girerken, diğer bazı maddeler ise 2 ay sonra yürürlüğe girecek.

Bakan Uraloğlu, atılan adımlar hakkında da yazılı bir açıklama yaptı.

Uraloğlu, yönetmeliğin motokuryeleri kapsayan düzenlemeleri içerdiğini belirterek, “Motokuryeler ilk kez resmi kayıtlara alınacak. Sektördeki eğitimli ve yetkin kuryeler ile hizmet kalitesini artırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bakan, motokuryelerin “P1 yetki belgesi” almak zorunda olduğunu belirterek, şu noktaları kaydetti:

“En fazla 3 taşıta sahip motokuryelere yetki belgesi ücretinde yüzde 85 indirim uygulanacak. İlk 6 ay içinde belge alacak motokuryeler, yüzde 95 indirimden yararlanabilecek. Kuryeler belgelerini e-Devlet üzerinden yüzde 5’e varan indirimle alabilecekler.”

‘Kurye Faaliyet Belgesi’ Zorunluluğu Getirildi

Uraloğlu, yetki belgesine ek olarak taşıtlara ilişkin şartların belirlendiğini vurguladı. “Yönetmelikle birlikte motokuryelerin uzun süreli veya finansal kiralamalı taşıtları kullanmalarına izin verildi. Ayrıca, kurye işletmecilerinin ilk 6 ay içinde 15 yaşına kadar olan taşıtları kullanma imkanı tanındı. Kurye faaliyetlerinde kuryeler için ‘Kurye Faaliyet Belgesi’ zorunluluğu da getirildi.” ifadelerini kullandı.

Taşıma Süresi Taahhüdünde Bulunulması Yasaklandı

Uraloğlu, firmalara istihdam ettikleri her kuryeyi Bakanlık’a bildirme zorunluluğu getirildiğini ve kuryelerin belirli suçlardan hüküm giymemesi gerektiğini açıkladı.

Kurye işletmeciliği faaliyetlerinde, hizmet alan ve verenlerin haklarını korumak adına birtakım düzenlemelerin de hayata geçirildiğini dile getiren Uraloğlu, “Teslimi mümkün olmayan adreslere kurye gönderimi kabul edilmezken, taşıma süresi taahhüdünde de bulunulması yasaklandı.” dedi.

Bakan, teslim edilemeyen kurye gönderisinin aynı süre içinde göndericisine geri götürülmesinin zorunlu olduğunu belirtti. Ayrıca, teslimat saat aralığı, temassız teslimat ve üçüncü şahıslara teslimat gibi hizmetlerin de sunulabileceğini ifade etti.

Uraloğlu, işletmelerin çalışan kuryelere koruyucu ekipman sağlama zorunluluğu getirildiğini vurguladı ve “Kuryelerin giydiği reflektif yelek üzerinde ‘KURYE’ ibaresi ile firmaların U-Net numaralarının bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca, satışı ve ticareti yasak olan eşyaların taşınması yasaklandı.” ifadelerini kullandı.

Kadin Şoför İstihdamına Destek

Bakan Uraloğlu, kadın şoför istihdamını artırmak için yeni teşvikler sağladıklarını belirtti: “İstihdam edilen her kadın şoför için taşıt kartı ücretinde yüzde 95 indirim uygulayacağız. Şu an 3.019 lira olan taşıt kartı ücreti bu indirimle birlikte 150 lira olacak. Son bir yılda taşıtlarının yüzde 10’u kadar kadın şoför çalıştıran firmaların yetki belgeleri üç ay süreyle ücretsiz uzatılacak.”

Uraloğlu, şoförlerin yorgun olarak taşıt kullanmasını önlemek amacıyla takograf kullanımına dair yeni düzenlemeler getirdiklerini belirtti. Takograf kullanmadan taşıt kullanan, başkasının takografını kullanan veya takografta manipülasyon yapanlara 44.325 lira uyarma yaptırımı uygulanacağını aktardı ve taşımacı firmalarının şoförlerini mesafeye göre planlama zorunluluğu getirdiğini ifade etti.

Şehirler arası veya mücavir alan dışı öğrencilerin ve servis taşımacılığının yeniden düzenlendiğini bildiren Uraloğlu, “En fazla üç servisle faaliyet gösterecekler için yetki belgesi ücretinde yüzde 95 indirim sağlanacak. Yetki belgesi ile en fazla 100 öz mal ve 50 sözleşmeli taşıt kaydedebilecektir. Tahditli taşıtların, UKOME veya il trafik komisyonu izniyle şehirler arası servis taşımacılığında kullanılmasına imkan sağlanmıştır.” bilgisi verdi.

Uraloğlu, yolcu taşımacılığındaki diğer değişikliklerle ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı:

“Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ne (U-ETDS) eksik veya hatalı bildirim yapan firmalara yönelik yeni yaptırımlar getirildi. Taşıma veriminin artırılması amacıyla, biletli yolcu taşımacılığı yapan taşımacılara 18-24 koltuklu taşıtların kullanımına izin verildi. Ayrıca, durak olarak kullanılan terminallere otobüs girişinin teşvik edilmesi için terminal çıkış ücretlerinde yolcu sayısına göre sınırlamalar getirilecektir.”

reklam

YORUM YAP