Havadan bakıldığında, iki uzun iniş-kalkış pisti, geniş bir bataklık alanın ortasında terkedilmiş halde uzanıyor. Ne bir terminal binası var ne de bir hava trafik kulesi… Çünkü burası hiçbir zaman tamamlanamamış bir havalimanı: Florida’daki Everglades Jetport.
1968 yılında, havacılığın altın çağında planlanan bu dev proje, o dönemin hızlı büyüyen seyahat talebine cevap vermek üzere tasarlandı. Hedef, milyonlarca yolcuyu dönemin en hızlı uçaklarıyla (örneğin planlanan süpersonik Boeing 2707 ile) dünyanın dört bir yanına ulaştırmaktı.
Everglades Jetport, altı pistli yapısıyla dönemin vizyonuna göre New York’taki JFK Havalimanı’nın beş katı büyüklüğünde olacaktı. Projenin 25 bin hektarlık alanı, yeni bir otoyol ve monoray hattıyla sahil şeridine bağlanacaktı.
Florida’nın dönemin Valisi Claude R. Kirk Jr., projeyle ilgili olarak, “Yeni süpersonik havalimanımızla Güney Florida, Avrupa’ya açılan bir kapı ve Pasifik seyahatlerinin başlangıç noktası olacak” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak proje, çevreci direnişe takıldı. Everglades bölgesinin yok olacağından endişelenen çevre örgütleri, bu hassas sulak alanın binlerce hayvan türü için hayati öneme sahip olduğunu savundu. Bölge, daha sonra UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne de giren ekosistemiyle korunmaya alındı. Proje, sadece üç kilometrelik bir pist inşa edildikten sonra 1970 yılında durduruldu.
İngiliz “The Sun” gazetesinin haberine göre, havalimanı için o dönemde iki milyar dolar yatırım planlanmıştı. Ancak sadece pist tamamlandı, Boeing 2707 projesi ise hiçbir zaman hayata geçirilmedi.
Bugün, Everglades’in ortasında sessizce uzanan bu asfalt şeritler, yalnızca pilot eğitimlerinde kullanılıyor. Dade-Collier Training and Transition Airport adıyla hizmet veren alanda artık yolcu değil, öğrenci pilotlar uçuyor.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54