

Çoğu insanın günlük işlerini sürdürebilmesi için geceleri ortalama sekiz saat uyuması gerekiyor. Ancak nadir görülen bir genetik mutasyon, bazı bireylerin yalnızca üç saatlik uyku ile rahat bir şekilde günlük hayatlarına devam etmelerini mümkün kılıyor.
Araştırmanın yazarlarından ve Kaliforniya Üniversitesi’nde nörobilimci ve genetikçi olan Ying Hui Fu, geceleri üç ila altı saat uyuyup bunun olumsuz etkisini hissetmeyen bireylerdeki genetik farklılıkları anlayarak uyku sorunlarına çözüm bulmanın mümkün olabileceğini belirtiyor.
“Bedenlerimiz yatağa gittiğimizde bile çalışmaya devam ediyor, vücuttaki toksinleri atarak hasarı onarıyor” diyen Ying, daha az uyku ile yetinebilenlerin bu arınma sürecini sıradan insanlara göre çok daha etkili bir şekilde gerçekleştirdiğini ifade etti.
AZ UYKU HASTALIK NEDENİ DEĞİL
Fu ve ekibi, 2000’lerin başında altı saatten az uyuyan bir anne kızın genlerini inceleyerek biyolojik saati düzenleyen bir gende nadir bir mutasyona rastladı. Bu anne kızın az uyumasının nedeni, gendeki bu değişiklik olarak belirlendi.
Daha sonra benzer uyku alışkanlıklarına sahip başka bireyleri inceleyen ekip, şimdiye kadar dört gende az uyumayı sağlayan beş mutasyon tespit etti. Araştırmacılar, farklı ailelerde değişik mutasyonlar gözlemlendiğini vurguladı.
SON MUTASYONUN DETAYLARI
Bilim insanları bu kez SIK3 geninde bir mutasyon keşfetti. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, bu mutasyonun gündelik uyku süresini 31 dakikadan daha aza düşürdüğü gözlemlendi.
Aynı zamanda, oynama yapılan enzimin beyin sinapslarındaki aktivite düzeyinin oldukça yüksek olduğu belirlendi. Bu durum, beynin dinlenme sürecine önemli bir destek sağladığını gösteriyor.