

Türkiye’de düğün salonları, kuaförler, mağazalar ve restoranlar gibi halka açık işletmelerde müzik yayını yapılması halinde telif hakkı ödenmesi zorunlu hale getirildi.
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül, müzik eserlerinin yasal kullanımlarının denetlendiğini dile getirerek, düğün salonları ve kuaförler hakkında takiplerin sürdüğünü belirtti.
Ergül, 1951’de yürürlüğe giren 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na dikkat çekerek, MESAM’ın 1986 yılında kurulmasıyla birlikte müzik eser sahiplerinin telif haklarını koruma sorumluluğunu üstlendiğini vurguladı. Ergül, “Telif hakları adına her sektörde faaliyet gösteriyoruz. Dijital platformlardan televizyon yayınlarına kadar birçok kaynaktan telif topluyoruz. Artık düğün salonları, kuaförler gibi işletmelerin de telif ödemesi gerektiğini düzenledik.” ifadelerini kullandı.
Genişleyen Kapsam
Ergül, düğün salonları, kuaförler ve güzellik merkezleri gibi açık ticari işletmelerin müzik yayını yapmasının zorunlu olarak telif hakkı ödemelerini gerektirdiğini söyledi. “Bunlar, 1951’den bu yana kanunen korunmaktadır. MESAM olarak telif toplama yükümlülüğümüzü yerine getirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, müzik yayını yapan işletmelerin belirli bir ücret ödemesi gerektiğini de vurguladı.
Düğün salonlarına yönelik yapılan yeni düzenlemeleri anlatan Ergül, şunları aktardı:
“Yaptığımız denetimler, kamuoyuna ‘baskın’ olarak yansıyor. Ancak önce yazılı bildirimlerle haklarımızı hatırlatıyoruz. Amacımız, müzik hakkını ihlal eden işletmelerle sözleşme imzalamaktır.”
Hapis Cezası Uygulaması
Ergül, kanunun ihlali durumunda 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası uygulanabileceğini kaydetti.
MESAM Başkanı, müzik eserlerinden elde edilen gelirlerin sanatçılara ve eser sahiplerine nasıl paylaştırıldığını da açıkladı:
“Telif gelirleri, sanatçılarımızın ve müzik eser sahiplerinin haklarını korumak için toplanmaktadır. Bu gelirler, unutulmaz sanatçılarımızın hak sahiplerine de ödeniyor.”
MESAM Başkanı, dijital platformlardan elde edilen telif gelirlerinin adil bir şekilde dağıtıldığını belirtti. “Spotify ve YouTube gibi platformlardan elde edilen telif gelirleri, doğrudan sanatçılara aktarılmakta.” şeklinde konuştu.
Müzik, Düğün Salonlarının Temel Taşıdır
Ergül, müzik eserlerinin ticari kullanımı açısından tarifelerdeki farklılıkları da paylaştı. “Düğün salonlarının öznesi müziktir, bu nedenle ödeyecekleri telif bedeli daha yüksek olacaktır. Müzik çalmayan bir kuaförden telif talep etmiyoruz.” dedi. Düğünlerde müzik olmazsa olmaz bir unsur olduğuna dikkat çeken Ergül, düğün salonlarından alınacak telif ücretinin, diğer ticari işletmelere göre daha fazla olacağını ifade etti.
Ergül, telif gelirlerinin bir kısmının sanatçılara aktarılması gerektiğini vurgulayarak, “MESAM olarak bu gelirleri adil bir şekilde dağıtmayı sürdüreceğiz.” dedi.