

Marmara Denizi’nde 2021 yılında büyük sorun haline gelen ve denizi beyaz bir örtüyle kaplayan müsilaj tehlikesi yeniden ortaya çıkmaya başladı.
Balıkesir’in Bandırma ve Erdek ilçeleri ile İstanbul’un Adalar bölgesinde tespit edilen müsilaj, vatandaşlarda yeniden endişe yaratıyor.
Önceki yıllarda müsilaj nedeniyle denize girmek imkansız hale gelmişti ve denizden bu maddelerin toplanması için uzun süre çalışmalar yapılmıştı.
DENİZ ALTI CANLILARI TEHLİKE ALTINDA
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sarı, Balıkesir kıyılarında görülen müsilaj ile ilgili olarak, “Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmalıyız. Bir litre atığı bile arıtmadan Marmara Denizi’ne deşarj etmemeliyiz. Marmara, taşıyabileceği kadar yükü aldı, daha fazlasına tahammülü yok.” ifadelerini kullandı.
Sarı, müsilajın Marmara Denizi’nin her alanını kapladığını ve gelecekte daha fazla görünme eğiliminde olduğunu aktardı.
AA’nın haberine göre, müsilajın deniz altındaki canlılar ve ekosistem üzerinde büyük zararlara neden olduğunu vurgulayan Sarı, şu şekilde konuştu:
“Müsilaj, deniz dibindeki pinaları, midyeleri, istiridyeleri ve mercanları yok ediyor. Üzerlerini kaplayarak fotosentez yapmalarını engelliyor. Yani, bize oksijen sağlayan deniz çayırları müsilajdan zarar görüyor. Ayrıca son altı aydır balıkçılık da Marmara Denizi’nde olumsuz etkilendi. Şimdi müsilajın yüzeye çıkmasıyla, turizm de etkilenmeye başlayacak.”
DENİZE GİRİLİR Mİ?
Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nin temiz tutulması gerektiğine dikkat çekerek müsilajla kaplı bölgeleri görenlerin denize girmekten endişe duyacağını belirtti.
Sarı, şunları ekledi:
“Acilen, 2021 yılında tüm tarafların imzaladığı, 7 ilin belediye başkanı, 7 ilin valisi, bakanlık ve meclis ile çevre komisyonu başkanı tarafından onaylanan Marmara Denizi Eylem Planı’nın ruhuna geri dönmeliyiz. Marmara Denizi’nin kirlilik yükünü azaltmalıyız. Bir litre atığı bile arıtmadan Marmara Denizi’ne deşarj edilmemeli. Kesinlikle hızlı bir şekilde tedbir alınması gerekiyor. Şimdi, müsilajın yüzeye çıkmasıyla birlikte vatandaşlar sıkça ‘Denize girebilir miyiz?’, ‘Balık yiyebilir miyiz?’ gibi sorular sormaya başlayacak.”