

Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde yer alan yaylalar, sıcak havaların etkisini hafifletmek isteyenlere serin ve az nemli bir ortama sahip olma fırsatı sunuyor. İlkbahar mevsiminin sonlarına yaklaşırken, birçok kişi bu doğal alanlara akın ediyor. Ancak uzmanlar, kronik solunum ve kalp rahatsızlıkları bulunan bireylerin yüksek rakımlara ani çıkış yapmalarının risklerini vurguluyor.
‘Hava Basıncı Düşüşü Tehlikesi’
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz bölgesinde yayla yaşamının yaygın olduğuna dikkat çekerek, bu durumun kronik hastalıkları olan kişiler açısından riskli olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Özlü, “Yaz aylarında insanlar genellikle yurt genelinde sahil bölgelerinden yaylalara yöneliyor. Bu iyi bir tercih; çünkü yaylalarda hava serin ve kuru. Ancak bu noktada, hastalar için bazı tehlikeler de mevcut. Tüm hastalar için bu durum geçerli olmasa da, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), akciğer sertleşmesi, kalp yetmezliği ve solunum zorluğu yaşayan kişilerin yaylalara çıkmaları sıkıntı yaratabilir. Ağır durumdaki hastalar, mutlaka doktorlarına danışmalıdır. Yaylalardaki rakımın yükselmesi ile birlikte, havadaki oksijen basıncı da azalıyor. Kronik rahatsızlıkları olan kişiler, oksijen seviyeleri düşükse oksijen yetersizliğine bağlı sorunlar yaşayabilir.” şeklinde konuştu.
‘Yüksek Rakımda Belirtiler Artabilir’
Yüksek rakımda sağlık sorunlarının artabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Nefes darlığı, tıkanıklık, hırıltı ve öksürük gibi belirtiler aşırı şekilde artabilir. Hastalar bu durumu ifade ederken, ‘Yükseğe çıktığımda tıkanıyorum, nefes alamıyorum, boğuluyorum’ diyebiliyorlar. Oksijen cihazı ile yaylaya çıkmak mümkün ama elektrik kesintisi yaşanabilir ve cihaz çalışmayabilir. Sorunu olan bireylerin yüksek rakımlardaki yaylalarda kalmaları sorun teşkil edebilir. Eğer hasta, hazırlık yapmadan ve durumu farkına varmadan yaylaya çıkarsa, bu durumla karşılaşması halinde 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak, hastayı daha düşük bir rakıma indirmek gerekir.” ifadelerini kullandı.