

Öz Burak İnşaat’ın müteahhidi Hikmet Günsay’ın sahibi olduğu Atilla Eren Apartmanı, 2018 yılında yapımına başlayarak 2021 yılında anahtar teslimi gerçekleştirildi.
Hatay’da sadece 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan başka binalara da sahip olan şirket, projelerinin reklamını “En iyi teknoloji, en iyi malzeme” ve “Yaşlanılacak konut” ifadeleriyle yaptı.
Ancak, bahsi geçen binada 219 kişi hayatını kaybetti.
Davanın Hatay 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmasına, tutuklu müteahhit Hikmet Günsay, yapı denetim şirketi sahibi Gökhan Tutar ve şantiye şefi Buket Günsay, bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldılar.
Tahliyelerini İstediler
Müteahhit Günsay, savunmasında zemin etüdünden anahtar teslimine kadar her işlemi düzgün yaptığını belirterek, “Sorunun ne olduğunu bilmiyorum, 21 aydır neden tutuklu olduğumu anlayamıyorum” ifadelerini kullandı. Sanık Hikmet Günsay’ın avukatı, müvekkilinin 21 aydır tutuklu bulunduğunu ve bu durumun tedbir boyutunu çoktan aştığını belirterek tahliyesini talep etti.
Depremi Suçladı
Tutuklu sanık şantiye şefi Buket Günsay’ın avukatı, konuşmasına depremde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyerek başladı. Mimar olan müvekkilinin beton ve donatı gibi teknik konularda sorumlu tutulamayacağını savunan avukat, şunları ifade etti:
– Bilirkişi raporları eksik. Hacettepe Üniversitesi’nden bir profesöre başvurduk ve rapor hazırlattık. 6 Şubat’taki deprem, 2007 deprem yönetmeliğini aşan bir büyüklükte meydana geldi. Bina, 2018 deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildi. Deprem, yönetmeliğin iki katı yükseklikte gerçekleştiyse, o binadan bir şey beklememek gerekir. Müvekkilim Buket Günsay, bir yıldır tutuklu olan genç bir kadın. Objektif durumlar göz önüne alınarak tahliyesini talep ediyorum.
Asrın İhmaline Dikkat Çekti
Sanık Gökhan Tutar’ın avukatı, “Asrın felaketi” denildiğini belirtip, “Ama ben asrın ihmali, asrın rantı diyorum. Her felaketten sonra yönetmelikler değişiyor. Bu binaya 16 kat imar iznini kim verdi? İskenderun Teknik Üniversitesi raporu her şeyin yönetmeliğe uygun olduğunu belirtiyor. Peki bu bina neden yıkıldı? Bu sorunun cevabını yalnızca yapı denetim müdürüne yüklemek cezalandırma boyutuna gelir. Müvekkilimin çocuğu enkazda kaldığı için konuşma yetisini kaybetti ve işini kaybetti. Tahliyesini istiyoruz” dedi.
Üç Kat İmarlı Bina 16 Kat Nasıl Oldu?
Binada yakınını kaybeden ailelerden biri, “Madem her şey düzgün ve sağlamdı, neden tırnaklarımızla betonu söktük?” diye sordu.
Başka bir mağdur aile de, “O bölgede sadece bizim binamız ve Rönesans Rezidans yıkıldı, diğer binalar sağlam kaldı. Bizim bina yıkılmadı, adeta tuzla buz oldu” dedi. Binada yakınlarını kaybeden müşteki ise, “Binanın olduğu parsel üç kat imarlıydı. Neden 16 kat yapıldı?” sorusunu yöneltti.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 19 Ağustos’a erteledi.
Karara itiraz eden sanık Gökhan Tutar, “Beni artık öldürün, Adli Tıp Kurumu (ATK) raporu beklemeyin” ifadelerini kullandı.