reklam
reklam
DOLAR39,8485% 0.06
EURO46,9712% 0.3
STERLIN54,4949% 0.21
FRANG50,2123% 0.26
ALTIN4.283,25% 0,56
BITCOIN108.719,89-0.513
reklam

Yaşamın Yok Oluşu: Dünya 5 Milyon Yıl Boyunca Sıcak Kaldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yaşamın Yok Oluşu: Dünya 5 Milyon Yıl Boyunca Sıcak Kaldı
reklam

Yaklaşık 252 milyon yıl önce Dünya üzerindeki yaşamın yüzde 90'ı silindi. “Büyük Ölüm” olarak bilinen bu felaket, bilim insanları için hala gizemini koruyan bir olay olarak tarihe geçti.

Dünya tarihindeki en büyük beş kitlesel yok oluştan biri olan bu olayın ardından, gezegenimiz beş milyon yıl süresince ölümcül derecede sıcak kalmaya devam etti.

Deniz canlılarının yüzde 94'ü ve karasal omurgalıların yüzde 70'i yok oldu. Aynı zamanda tropikal ormanlar, Dünya'nın sıcaklık dengesini sağlamada önemli bir rol oynarken bu kitlesel yok oluştan da etkilendi.

KİTLESEL YOK OLUŞUN NEDENLERİ

Bilim insanları, bu kitlesel yok oluşun sera gazlarındaki ani artışlardan kaynaklandığını öne sürdü. Ancak beş milyon yıl süren aşırı sıcak koşulların arkasındaki nedenler gizemini korudu.

Araştırma Gözlemi
Fotoğraf: Dr. Zhen Xu

Nature Communications dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, bu soruya açıklık getiriyor: Tropikal ormanların azalması, Dünya'nın sıcaklık dengesinin bozulmasına ve ekolojik çöküşe yol açtı.

'Büyük Ölüm'ün tetikleyicisi, bugünkü Sibirya bölgesinde bulunan büyük magmatik kayaçların patlaması oldu. Bu kayaçlar, organik madde açısından zengin bir alanda hareket etti.

Bu araştırmaya göre, kayaçların yüksek sıcaklıkları çevredeki kayaların erimesine neden olarak, 50 bin ila 500 bin yıllık süreçte Dünya'nın atmosferine büyük miktarda karbondioksit saldı.

Dünya'nın atmosferindeki karbondioksit artışı ve sonuçlanan sıcaklıklar, gezegen üzerindeki yaşamın yok olmasının başlıca sebeplerinden biri olarak kabul edildi.

Araştırma Gözlemi
Fotoğraf: Dr. Zhen Xu

Araştırmalar, yüzey sıcaklığının aniden 6 ila 10 derece arttığını ve birçok yaşam formunun bu duruma uyum sağlayamayarak yok olduğunu gösterdi.

DÜNYA'NIN SOĞUMAMASININ NEDENİ ORMANLARIN YOK OLUŞUYDU

Önceki benzer patlamalarda iklim sisteminin 100 bin ila 1 milyon yıl içinde düzelme sağladığını belirten bilim insanları, 'Büyük Ölüm' olayında “süper sera gazı” durumunun etkili olduğu sonucuna vardı. Bu durum, ortalama ekvatoral yüzey sıcaklıklarının beş milyon yıl boyunca 34 dereceye kadar yükselmesine sebep oldu.

Farklı iklim koşullarında fosil örnekleri toplayan bilim insanları, kitlesel yok oluş öncesinde biyomların nasıl değiştiğini inceleyerek önemli bulgular elde etti.

Araştırma Gözlemi
Fotoğraf: Dr. Zhen Xu

Bu çalışma, Dünya'nın hızla ısınması sonucunda düşük ve orta enlem bitki örtülerinin, özellikle de yağmur ormanlarının yok olduğunu ortaya koydu. Böylece organik karbon döngüsü volkanik patlamaların ardından büyük ölçüde azalmış oldu.

Ormanların yerini ise yalnızca 2 ila 20 santimetre boyundaki küçük bitkiler aldı.

reklam

YORUM YAP