reklam
reklam
DOLAR39,1020% 0.01
EURO44,5974% 0.87
STERLIN52,9516% 0.39
FRANG47,5115% 0.48
ALTIN4.169,10% 0,87
BITCOIN105.906,87-1.022
reklam

Yargı Paketinde FETÖ Tartışmaları

Yayınlanma Tarihi : Google News
Yargı Paketinde FETÖ Tartışmaları
reklam

Dilan Kutlu/ NEFES

Meclis’te yapılan 10’uncu Yargı Paketi görüşmeleri, iktidar ve muhalefet partilerinin kulislerinde hareketliliğe neden oldu. DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler ile yaptıkları görüşmenin ayrıntıları kulislerde yayıldı.

Görüşmenin ana odak noktası infaz düzenlemeleri oldu. AKP açısından, paketin şu anki haliyle ilerlemesinin en büyük engeli, FETÖ hükümlülerine tahliye imkanı sağlanabileceği endişesidir.

Edinilen bilgilere göre, 31 Temmuz 2023 öncesinde işlenmiş suçları kapsayan “Covid izni” benzeri bir düzenlemenin genişletilme olasılığı, FETÖ üyelerinin de bu düzenlemeden yararlanabilmesi ihtimalini gündeme getirdi. Bu durum, AKP içinde ciddi kaygılara yol açmış durumda. AKP kurmayları, bu durumun hukuki ve siyasi sonuçlarına dikkat çekerek temkinli bir tutum sergiliyor.

AKP grubunda gerçekleştirilen görüşmede, paketin kapsamı masaya yatırıldı. DEM Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre, partinin en önemli itirazı, Kovid-19 döneminde yürürlüğe giren ve yalnızca adli mahkumlara yönelik infaz indirimini öngören düzenlemenin “eşitlik ilkesine aykırı” olduğu yönünde oldu.

DEM Parti heyeti, yaşanan mağduriyetlerin ortadan kaldırılması için yeni paketin kapsamının genişletilmesini talep etti. Siyasi tutukluların da bu düzenlemeden faydalandırılması gerektiğini vurgulayan heyet, toplumun beklentisinin bu yönde olduğunu iletti.

AKP İçinde FETÖ Endişesi

AKP kulislerinde, “Covid izni” maddesinin netleşmediği ve özellikle 31 Temmuz 2023 öncesinde suç işleyenleri de kapsayıcı şekilde genişletilmesi gündeme geldiği ifade ediliyor. FETÖ hükümlülerinin bu düzenlemeden faydalanma ihtimali, parti içinde tedirginliğe yol açmış durumda. Bu durumun getireceği siyasi sonuçlar sebebiyle AKP’nin temkinli bir yaklaşım içerisinde olduğu belirtiliyor.

AKP MYK toplantısında da projenin gerektirdiği çekinceler nedeniyle, maddenin “örgütlü suçları kapsayıp kapsamayacağı” konusu tartışma konusu olmaya devam ediyor. AKP kurmayları, örgütlü suçlar arasında ayrım yapılmasının Anayasa’ya aykırı olacağı görüşünü savunuyor.

Çözüm Arayışları Devam Ediyor

Paketle ilgili nihai şeklin, özellikle “infazda eşitlik” ve “örgütlü suçlar” başlıklarında yapılacak teknik çalışmalarla ortaya çıkacağı ifade ediliyor. Paketin son halinin Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor. Eğer paket yarın sunulursa, Cuma gününe kadar Adalet Komisyonu’na iletilmesi ve komisyondan onay almasının ardından gelecek hafta Meclis Genel Kurulu’na geleceği öngörülüyor.

Kulislerden elde edilen bilgiye göre, kadına ve çocuğa yönelik suçlar, cinsel saldırı, tecavüz, istismar, öldürme gibi suçlardan mahkum olanların bu düzenlemelerin dışında kalacağı belirtiliyor.

LGBTİ ve KHK İlgili Düzenlemeler Yok

AKP’li kaynaklardan alınan bilgilere göre, LGBTİ+ bireylere yönelik herhangi bir düzenlemenin teklifte yer almadığı, aynı şekilde KHK’lilerle ilgili de pakette herhangi bir maddenin bulunmadığı ifade ediliyor.

Yaşlı ve Hasta Tutuklular Üzerine Tartışmalar

Görüşmelerde en çok tartışılan konulardan biri de yaşlı, hamile, bakıma muhtaç ve çocuk tutuklular. Bu kapsamda bir düzenleme yapılacağı öngörülse de, söz konusu düzenlemenin nasıl olacağı ve hangi kriterlerin dikkate alınacağına dair net bir bilgi mevcut değil.

reklam

YORUM YAP