

Sabahın erken saatlerinde bağlara yönelen üreticiler, topladıkları yaprakları çuvallara ve kelterlere yerleştirerek yaprak alım merkezlerine ulaştırıyorlar. Bu merkezlerde tartılan yapraklar, demetler halinde kasalara konuluyor. Üreticiler, “Yaprakbank” olarak adlandırdıkları noktadan ödemelerini nakit olarak alabiliyor.
“Yaprak Satmak Daha Kazançlı”
Asma yaprağının ihracatında Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler öne çıkarken, iç pazarda da talebin her yıl arttığı gözlemleniyor. Üreticiler, yaprak satışının üzümden daha kârlı olduğunu vurguluyor. “Üzümün kilosu 90-100 TL arasında, ancak yaprağın kilosu 70 TL ve neredeyse hiç masrafı yok. Bu nedenle yaprak satmak daha kazançlı.” ifadelerinde bulunuyorlar.
Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, coğrafi işaretli Alaşehir Asma Yaprağı’nın damarsız yapısı, ipeksi dokusu ve tadının hem yurtiçinde hem de yurtdışında büyük ilgi gördüğünü belirtti. Seyhan, “Alaşehir bağ yaprağımız, coğrafi işaretli bir ürün. Besleyiciliği ile özellikle Avrupa, Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai şehrinde önemli bir pazar oluştu. Bu pazarın sürdürülebilirliği için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Asma yaprağı, Alaşehir ekonomisine büyük katkılar sağlıyor ve üreticilerimiz için üzüm hasadı öncesi önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor.” şeklinde konuştu.
Yaprak Pazarda 200 Liraya Kadar Çıkıyor
Üreticiler, “Erkenden kalkıp yaprağımızı topluyoruz, Yaprakbank’a getirip paramızı peşin alıyoruz. Bu şekilde günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Bir kilo yaprak 70 TL. Bu fiyat, üzümden daha kârlı. Hasat öncesi günlük gelirimizi sağlayarak ihtiyaçlarımızı karşılıyoruz.” şeklinde düşüncelerini paylaşıyorlar.
Bunun yanı sıra, toptan 70 TL’ye satılan asma yapraklarının Manisa pazarlarında 200 TL’ye kadar alıcı bulduğu bilgisi edindi.