

Yapay zeka, insanların işlerini elinden alacağına dair korkularla çevrelenmiş durumda. Bazı şirketlerin bu teknolojiye güvenerek iş gücünü önemli ölçüde azaltması bu korkuları besledi. Ancak şu anda ortaya çıkan tablo, şirketlerin bu kararlarından dolayı duyduğu pişmanlığı gösteriyor.
BBC International'a göre, yapay zekanın yaptığı hataları düzeltmek için yazarlar ve yazılımcılardan oluşan yeni bir sektör ortaya çıkmış durumda.
Amerikalı ürün pazarlama yöneticisi Sarah Skidd, yapay zeka teknolojisinin işini elinden alacağından endişe duymadığını belirtiyor. Son dönemde iş tanımının, yapay zekanın hatalarını düzeltmek üzerine kurulu olduğunu vurguluyor.
YAPAY ZEKANIN HATASINI DÜZELTTİ, 2 BİN DOLAR ALDI
Yılın başlarında bir ajans, daha düşük bir maliyetle çalışmak için yapay zeka destekli bir sohbet robotu kullanan bir müşterisinden gelen yazının düzeltilmesini istedi.
Yazının, tipik bir yapay zeka eseri olduğunu ifade eden Skidd, “Yazının dikkat çekici olması gerekiyordu. Ancak oldukça sade bir dil kullanılmıştı” şeklinde konuştu.
Skidd, metni baştan sona 20 saatte yeniden düzenlediğini belirtiyor. Saatlik ücreti 100 dolar olan Skidd, işin tamamlanmasının ardından müşteriden 2 bin dolar talep etti. Pazarlama uzmanına göre, eğer ilk başta bir insanla çalışmış olsalardı, maliyet bu kadar yüksek olmayacaktı.
15 DAKİKADA ÇÖZÜLECEK SORUN 3 GÜN SÜRDÜ
İngiltere merkezli Create Designs ajansının yöneticisi Sophie Warner, artık yapay zeka kaynaklı hataları düzeltmekle meşgul olduklarını söylüyor.
Warner, bir müşterinin ChatGPT'den aldığı bir kodla entegre etme sürecinde sorun yaşadığını ve sitenin 3 gün boyunca kapalı kalmak zorunda kaldığını açıkladı. Müşteri, hatayı düzeltmemiz için Create Designs'a yaklaşık 500 dolar ödemek zorunda kalmış.
Yönetici, kod güncellemesi manuel olarak yapılsaydı 15 dakikada çözülebileceğini belirtiyor.
'İŞİNİZDE İYİYSENİZ SORUN YAŞAMAZSINIZ'
Sürecin bu kadar uzamasında etkili olan ana neden, çoğu müşterinin hatanın kaynağının yapay zeka olduğunu kabul etmemesi. Ajanslar öncelikle sorunu araştırmak, ardından düzeltmek zorunda kalıyorlar. Bu da maliyetleri artırıyor.
Warner, yapay zekanın genellikle marka kimliğini ve hedef kitleyi göz önünde bulundurmadığını vurguluyor. Skidd ise “Belki de naif davranıyorum, ancak işinizde gerçekten iyiyseniz sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum” ifadelerini kullanıyor.