

Bir insanın yaşam süresini yüzüne bakarak tahmin etmek mümkün mü? Geçmişte bu sorunun yanıtı “hayır” olarak verilse de günümüzde yapay zeka teknolojileri bu düşünceyi sorgulatıyor.
Bilim insanları, “FaceAge” adı verilen bir derin öğrenme algoritması aracılığıyla kanser hastalarının yüzlerini inceleyerek biyolojik yaşlarını belirleme yoluna gittiler. Bu teknoloji yardımıyla, kanser hastalarının kronolojik yaşlarından ortalama olarak beş yıl daha yaşlı göründükleri belirlendi.
Bu yenilikçi yöntem, hastaların gerçek yaşları yerine yüzlerinde beliren yaşlanma belirtilerine odaklanarak çalışıyor.
YÜZ YAŞI VE GERÇEK YAŞ ARASINDAKİ FARK
Araştırmacılar, algoritmayı 58 bin 851 sağlıklı bireyin yüz fotoğrafları ile eğittikten sonra, altı bin 196 kanser hastasının radyoterapi öncesinde çekilen fotoğraflarını sisteme eklediler.
Sonuçlar, kanser hastalarının yüzlerinin gerçek yaşlarından ortalama beş yıl daha yaşlı olduğu gösterdi. Ayrıca, yüz yaşı gerçek yaştan daha büyükse, hastanın hayatta kalma oranının da daha düşük olduğu belirlendi.
Bu durumun, yaş, cinsiyet ve kanser vakası gibi faktörler göz önüne alındığında da geçerliliğini koruduğu ve özellikle 85 yaş üstü hastalar için daha belirgin olduğu vurgulandı.
HASTALARIN HAYAT SÜRELERİ DAHA DOĞRU TAHMIN EDİLDİ
Araştırma ekibi, kanserin ileri evrelerinde palyatif radyoterapi gören hastalara ilişkin olarak, 10 klinik hekime bu hastaların altı ay içerisinde hayatta kalıp kalmayacağı sorusunu yöneltti.
Doktorlar, yalnızca hastanın fotoğrafına bakarak %61 oranında doğru tahmin yapabildi. Ancak hem fotoğraf hem de FaceAge analizine sahip olduklarında bu oran %80’e çıktı.
Bulgular, basit bir görselin bile hasta bakım stratejilerini etkileyebilecek değerli biyolojik bilgiler taşıyabileceğini ortaya koydu. Gelecekte, yüz yaşı temel alınarak tedavi sonrası sonuçların tahmin edilmesinde önemli bir biyobelirteç olarak işlev görebilir.
Yine de bilim insanları bu yapay zeka tekniğinin çalışma mekanizması hakkında daha fazla açıklama yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.