İtalya’nın önde gelen mühendislerinden Enter Teatini, turizm merkezi Venedik’in deniz seviyesinin altında kalmasını önlemek için çarpıcı ve deneysel bir çözüm önerdi.
Son yüzyılda Venedik, deniz seviyesinin yaklaşık 25 santimetre altında kalırken, deniz seviyesi de 30 santimetre yükseldi. Şehir, her yıl ortalama iki milimetre çökerken, gelgit seviyesinin de beş milimetre arttığı kaydediliyor.
Bu durum, kenti su baskınlarına karşı daha savunmasız hale getirerek, yaşamın sürdürülebilirliğini tehdit ediyor.
Su Projesi ile Şehri 30 Santimetre Yükseltme Hedefi
CNN International’a göre, mühendis Teatini’nin önerisi, şehri yaklaşık 30 santimetre fiziksel olarak yükseltmek. Teatini, bu yöntemle kente en az 20-30 yıl kazandırabileceğini belirtiyor.
Mühendise ilham veren, Kuzey İtalya’daki doğalgaz depoları oldu. Po Vadisi’nde yaz aylarında doğalgazın yer altına pompalanmasının, toprağın kısmen yükselmesine yol açtığı, kışın ise gazın çekilmesiyle toprak seviyesinin düştüğü biliniyor.
Kuyular Projenin Temelini Oluşturuyor
Teatini’nin planı, suyu yüzeye çıkarmaktansa yer altına hapsedecek kuyular açmaktan ibaret. Mühendis, Venedik çevresinde 10 kilometrelik bir halka halinde yaklaşık 12 kuyu açılmasını öngörüyor.
Kuyuların yalnızca lagüne inşa edileceğini; deniz ya da kara altına açılmayacağını belirten mühendis, bu kuyular aracılığıyla tuzlu suyu pompalayabileceklerini ifade ediyor.
Bu yöntem, lagünün altındaki kil tabakası sayesinde suyun yukarıya çıkmasını engelleyerek akifere sızmasını sağlayacak. Pompalama işlemi, lagünü çevreleyen toprağın yavaşça yukarı doğru yükselmesine yol açacak.
Deprem Riskini Azaltmak Amacıyla Planlandı
Teatini’nin 10 kilometre çapında kuyu açma isteği, yükselmenin daha eşit ve yavaş bir şekilde gerçekleşmesini sağlayarak çevredeki kara seviyesinin sabit kalmasına yardımcı olacak.
Bu yöntemin, yüksek basınçla sıvı enjekte ederek yer altındaki tabakaları hareket ettirmeye benzer hidrolik kırma tekniğine benzer olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak bu süreç, sismik aktiviteyi tetikleyerek deprem riski doğurabiliyor.
Teatini, benzer bir sorunun ortaya çıkmasını engellemek amacıyla, maksimum yükseklik artışını 20-30 santimetre ile sınırlandırdığını ifade ediyor. Amacının tabakaların çatlaması olmadığını vurgulayan Teatini, hızlı ve güvenli bir yükselme sağlamak istediğini belirtiyor.
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/izmirme1/karsimedya.com/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54