

Bölgedeki yağışların azalması ve artan buharlaşma, Van Gölü ve çevresindeki pek çok göl ile akarsuyun su seviyesini olumsuz etkiliyor.
Van Gölü'nde meydana gelen su çekilmeleri, kuraklığın etkilerini Türkiye'deki kuş çeşitliliğinin yarısını barındıran Erçek Gölü gibi diğer sulak alanlarda da gösteriyor.
Etki Olumsuz Anlamda Artıyor
Van YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Durmuş, 20 yıldır kuşlar üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve tür çeşitliliği ile popülasyon sayımlarını düzenli olarak kontrol ettiklerini belirtti.
Son 10 yılda iklim değişikliğinin bu alan üzerindeki olumsuz etkilerini incelediklerini dile getiren Prof. Dr. Durmuş, “İklim değişikliğinin doğadaki etkilere çok hızlı bir şekilde yansıdığını gözlemliyoruz. Olumsuz etkileri olumlu olanlardan daha fazla” ifadesini kullandı.
Flamingoların Popülasyonunda Düşüş
Erçek Gölü'nün Türkiye'deki önemli kuş cennetlerinden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Durmuş, “Kuraklık ve su çekilmeleri, kıyıya yakın beslenen kuşların üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratıyor. Flamingolar da bunlardan birisi. Önceki yıllarda on binlerle ifade edilen popülasyonları, şimdi bin veya 1500 civarına gerilemiş durumda. Diğer sulak alanların kuruması, flamingoları Erçek ve Van Gölü'ne yönlendiriyor” açıklamasında bulundu.
Ciddi Kuraklık Sorunu
Prof. Dr. Durmuş, “Şu anda ciddi bir kuraklık ve çekilme yaşıyoruz. İlerleyen aylarda bu durumun daha da kötüleşmesini bekliyoruz. Bir ay sonra flamingo popülasyonunun daha da düştüğünü görebiliriz. Su seviyelerinin azalması, besin bulma konusunda hayvanları zora sokuyor” dedi.
Kısa Süreli Avantajlar
Su seviyelerinin düşmesinin farklı kuş türlerini etkileyeceğini belirten Durmuş, “Örneğin çamurlukta beslenen bazı kuşlar bu durumu kısa vadede avantaja çevirebilir. Ancak su seviyelerinin düşmesi, üreme alanları olan sazlıkları olumsuz etkileyerek, genel olarak iklim değişikliğinin zararları büyümektedir” diye konuştu.
İklim Değişikliği ile İstila
Küresel iklim değişikliği ile bazı kuş türlerinin alanı terk etmesi ve istilacı türlerin çoğalması ise ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. Durmuş, “Popülasyonun azalmasını takiben diğer türler boşalan alanlara yerleşiyor ve bu durum biyolojik çeşitliliği tehdit ediyor” dedi.