

Son zamanlarda Türkiye’de, sanatçı Volkan Konak’ın sahnede şarkı söylerken bir kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi ve TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in kalp rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetmesi sonrasında, kalp krizi geçirirken öksürmenin faydalı olduğu yönündeki inanış sosyal medyada yeniden gündeme geldi.
Bununla birlikte uzmanlar, bu uygulamanın yanlış olduğunu ve başka sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.
Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, Amerikan Kalp Birliği’nin öksürmenin kalp krizini önlemediği ve bunun bir şehir efsanesi olduğu üzerindeki görüşlerini paylaştı.
BELİRTİSİ ŞİDDETLİ GÖĞÜS AĞRISI
Doç. Dr. Çağlıyan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kalp damar hastalıklarının ve kalp krizinin en yaygın ölüm nedeni olduğu konusunda uyardı ve Covid-19 pandemisi döneminde bu hastalıklarda bir artış yaşandığını kaydetti.
Kalp krizinin en belirgin semptomunun, daha önceki rahatsızlıklardan farklı ve ciddi bir rahatsızlık hissi veren göğüs ağrısı olduğunu belirten Doç. Dr. Çağlıyan, “Bazıları bu ağrıyı basınç ya da yanma şeklinde tarif eder, ancak o ağrı kişiyi yardım alma arayışına yöneltebilir. Ayrıca ani nefes darlığı, çarpıntılar, ciddi ritim bozuklukları, bayılmalar ve ani kalp durmaları da gözlemlenebilir” dedi.

“ARAÇ KULLANIYORSANIZ RİSK BÜYÜK”
Doç. Dr. Çağlıyan, böyle bir durumda en güvenli yaklaşımın ambulans eşliğinde hastaneye gitmek olduğunu vurguladı:
– Çünkü kalp damar hastalıklarının ani ölüm riski bulunmaktadır. Bu bağlamda ambulansla hastaneye gitmek daha emniyetlidir.
– Kişi araç kullanıyorsa, bu durum büyük bir tehlike yaratır. Ani kalp durması durumunda, hem kendi hayatını hem de trafikteki diğer insanların hayatını riske atar.
– Doğru bir kalp masajı belki kişinin hayatta kalmasında faydalı olabilir, ancak hiçbir şey tam teşekküllü bir sağlık kuruluşunda yapılacak müdahale kadar etkili olamaz.
“ÖKSÜRMEK KALP DAMARINIZI AÇMAZ”
Kalp krizi durumunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şehir efsanelerinin insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Çağlıyan, şöyle devam etti:
– Sosyal medyada kalp krizinde öksürmenin bir çözüm olduğu yaygın bir inanış haline geldi. Ancak bu tür spekülasyonlar tamamen yanlıştır ve gerçeklerle bağdaşmaz.
– Bu yanlış bilgiler, insan hayatını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Biz doktorlar, anjiyo sırasında tansiyonu düşen hastalarımıza bazen öksürmelerini öneriyoruz. Ancak bu, yalnızca geçici bir durumdur.
– Öksürmek, kalp damar tıkanıklığı durumunda hiçbir fayda sağlamaz. Kalp damarınızı açmak bir kenara, öksürmek ritim bozukluklarını dahi tetikleyebilir. Bu tür bilgilere itibar etmeden önce mutlaka doğruluğunu araştırmak gerekir.