

Çiftçiler üretim yaparken zor günler geçiriyor. Pazarda soğan fiyatlarının 10-15 TL arasında değişmesine rağmen, çiftçiler maliyetlerini karşılayamıyor. İthal soğanların piyasaya girmesi yerli üreticiyi daha da çıkmaza sokarken, üreticiler devletin yerli tarımı desteklemesi gerektiğini savunuyor.
Evrenel‘de yayınlanan habere göre, Volkan Pekal çiftçi Hamit Altundağ ile görüşerek, şu anki durumlarını şu sözlerle dile getirdi: “Zor günler geçiriyoruz. Biz üretirken zarar ediyoruz. Böyle bir durum başka bir sektörde yok. Faize yatırırsak kazanırız ama biz üretim yapmak istiyoruz. Ürün çıkmadan ithalat yapılıyor. İçim yanıyor. Tüketici de yüksek fiyatlarla alıyor, üretici de kazanamıyor.”
“Piyasada Ürünümüz 4-5 TL’ye Bile Zor Alıcı Bulabiliyor”
Altundağ, geçen yıl eylül ayından beri soğan üretmek için emek verdiklerini, doğal şartlar ve hastalıklar ile mücadele ettiklerini belirterek, hasat zamanında piyasa koşullarının altüst olduğunu vurguladı. Üretim maliyetlerinin çok yüksek olduğunu da belirten Altundağ, “Bir dönüm soğanın maliyeti yaklaşık 30 bin TL’yi buluyor. Bu, kilo başına 15 TL’ye denk geliyor. Ama piyasada ürünümüz 4-5 TL’ye bile zor alıcı buluyor. Bugün 4-5 TL teklif ediliyor; oysa sadece çuvallama ve işçilik maliyeti bu kadar.” şeklinde konuştu.
“Devlet, Önce Yerli Üreticinin Malını Değerlendirmeli”
Altundağ, piyasada yaşanan krizin temel nedeninin ithalat olduğunu ifade etti. Mısır ve Özbekistan’dan yapılan soğan ithalatının yerli üreticiyi mağdur ettiğini belirten Altundağ, “Ürünümüz daha tarladayken ithalat yapılırsa biz ne yapalım? Devlet, önce yerli üreticinin malını değerlendirmeli. Tarım Bakanlığı, hangi dönemde ne kadar ürün ekildiğini çok iyi biliyor. Bu bilgilere dayanarak politikalar oluşturulmalı. Ama maalesef biz ürettikçe daha da zor duruma düşüyoruz.” sözlerini kaydetti.
“Çiftçi Kazansın, Tüketici de Ucuza Yesin”
Altundağ, devlet yetkililerine yönelik acil destek çağrısında bulundu, “Devletimiz büyük ama çiftçisine sahip çıkmalı. Girdi maliyetleri düşürülmeli. Gübre, mazot, ilaç desteklenmeli. Çiftçi kazansın, tüketici de ucuza yesin. Bu sistemle hem üretici batıyor, hem tüketici pahalıya almak zorunda kalıyor.” şeklinde konuştu. Tarlasında yaklaşık 350 ton soğan bulunduğunu belirten Altundağ, bu ürünün değer bulmadığı takdirde 2 milyon TL zarar edeceğini ifade etti. “Ben üretmezsem çocuklarımı nasıl geçindireceğim?” dedi.
“Soğan Tarlada Kaldı, Bahçeleri Don Vurdu”
Başka bir tarla sahibi ise, fiyatların işçilik maliyetini dahi karşılamadığı için arazisini boş bırakmak zorunda kalmış. Tarla sahibi, alanında başak toplayan yurttaşlarla ve otlayan hayvanlarla doldu. Başak toplayanlardan Mehmet, ürünler tarlada kalınca toplamak için geldiklerini belirterek, “Allah çiftçilere yardım etsin. Bu sene para etmedi, soğan tarlada kaldı. Bahçeleri don vurdu. Biz de soğana para vermemek için topluyoruz.” ifadelerini kullandı.
Soğanın para etmediğini öğrenen başka bir kadın, “Para etmediyse biz neden soğanı pahalıya yiyoruz?” şeklinde sordu. Pazarda soğan fiyatlarının 10-15 lira olduğunu belirten kadın, “Görenler haber verdi, geldik. Pazarda pahalı. Toplarsak 5-6 ay bize yeter. Bu masraftan kurtuluruz.” dedi.