

Türkiye ekonomisi her geçen gün zor günler geçiriyor. Ülkedeki siyasi istikrarsızlık, ekonomiyi olumsuz yönde etkilerken, veriler de alarm vermeye devam ediyor.
Enflasyonla mücadele kampanyalarından kamu tasarrufuna, faiz sebep enflasyon sonuçlarına kadar iktidar, uçuruma doğru giden ekonomiyi frenlemeye çalışıyor. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomiye çare olarak Mehmet Şimşek’i görevlendirdi; ancak 2023’te değiştirilen ekonomi yönetimi krizi çözemedi. Bütçe açıkları, cari açıklar, yüksek enflasyon, düşen rezervler…
Ekonomideki olumsuz gelişmeler açık bir şekilde ortada iken, halkın umutsuzluğu da artıyor. Araştırma şirketleri düzenli olarak halkın görüşlerini takip ederken, son yapılan araştırma sonuçları halkın çıkmazını gözler önüne serdi.
Türkiye Raporu’nu açıklayan İstanbul Ekonomi Araştırma Danışmanlık, halkın umutsuzluğunun giderek derinleştiğini göstermiştir.
Ekonominin iyi olduğunu düşünenlerin sayısı azaldı, kötü olduğunu düşünenlerin oranındaki artış ise karamsarlığı pekiştirdi.
Çok Kötü Diyenlerin Oranı Yüzde 71!
Yapılan rapora göre, geçen aya göre ekonomiye yönelik olumsuz yorumların oranı 2 puan arttı. Katılımcıların yüzde 71’i mayıs ayında ekonominin mevcut durumunu “çok kötü/kötü” olarak değerlendirdi.
Olumlu ya da olumsuz bir değerlendirme yapmayanlar, yani “Ne iyi ne kötü” diyenlerin oranı yüzde 16 olarak sabit kaldı. Ekonominin iyi/çok iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 13 oldu.
Yaş gruplarına göre yapılan değerlendirmelerde ise 35-54 yaş aralığındaki katılımcıların %57’si ekonomiye dair olumsuz görüş bildirdi. Aynı oran gençlerde %68, 55 yaş ve üzerindeki katılımcılarda ise %64 olarak belirlendi.
İlköğretim Seviyesindekilerin Ekonomi Güveninde Sert Düşüş
Araştırma, katılımcıların eğitim seviyesine göre yapılan değerlendirmeler sonucunda ilköğretim ve altı eğitim düzeyindeki bireylerin görüşlerinin çarpıcı bir şekilde değiştiğini ortaya koydu. Bu grupta, 2 yıl önce yani 2023’te ekonomi için “Çok kötü/Kötü” diyenlerin oranı %54 iken, son ankette bu oran %69’a yükseldi.
Lise Grubunda Değişim
Aylık bazda ise bu grupta değişim gözlemlendi. Geçtiğimiz aya kıyasla, ekonomi hakkında olumsuz görüş bildirenlerin oranı arttı. Genel eğitim seviyesinde, lise seviyesi hariç, diğer tüm eğitim seviyelerinde olumsuz bakış oranı yükseldi.
Ekonomi Düzelir mi?
Topluca değerlendirildiğinde, araştırmaya katılanların yarısından fazlası ekonominin geleceği hakkındaki karamsar düşüncelere sahip. Ekonominin geleceğine yönelik bu karamsarlığın oranı mart ayından itibaren 4 puan artış göstermiştir. Katılımcılara ekonominin bir yıl sonraki gidişatı sorulduğunda, %53’ü durumun daha kötü veya çok daha kötü olacağını düşündüğünü ifade etti. %26’sı mevcut gidişatın değişmeyeceğini, iyileşme bekleyenlerin oranı ise %21 olarak belirlendi.
Ekonomim‘in haberine göre, katılımcılar gelecek yıl için enflasyon beklentilerini %61 seviyelerinde tahmin etti.
Geçinebiliyor Musunuz?
Geçinmeye ilişkin soruda, “gelirim giderimi karşılamadı” diyenlerin oranı çoğunluktaydı. Cinsiyet açısından en çok bu yanıtı kadın katılımcılar verdi. Yaş gruplarına bakıldığında, 25-34 yaş aralığı haricindeki tüm yaş gruplarındaki katılımcıların yarısından fazlası gelirinin giderlerini karşılamadığını belirtti. En yüksek oran, %54 ile 45-54 yaş aralığında görüldü.
“Gelirim giderimi karşılamadı” yanıtını verenlerin en yüksek oranı yüzde 66 ile işsiz kişiler arasında kaydedildi. Yevmiyeli çalışanlar %64 ile onları izlerken, her 3 emekliden birinin, çalışmayan ve iş aramayan katılımcıların ise 1’inin “Geçtiğimiz ay gelirimi giderimi ucu ucuna karşıladı” dediği aktarıldı. “Geçtiğimiz ay gelirim giderlerimi fazlasıyla karşıladı” diyenlerin en yüksek olduğu grup ise %17 ile devlet memurları oldu.