

Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete’de yayımlandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yönetmelik değişikliğine dair yazılı bir açıklama gerçekleştirdi.
Uraloğlu, yapılan değişikliklerin kadın şoför istihdamından motokurye faaliyetlerine kadar birçok alanda hayata geçirildiğini belirtti.
Motokuryelerin ilk kez kayıt altına alındığını ifade eden Uraloğlu, sektörde yetkin ve eğitimli kuryelerle hizmet kalitesinin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
‘Motokuryelere Yetki Belgesi Zorunluluğu Geldi’
Motokuryelere P1 yetki belgesi alma zorunluluğunun getirildiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“En fazla 3 taşıtla faaliyet gösterecek motokuryelere, yetki belgesi ücretinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Yönetmeliğin yayım tarihinden itibaren ilk 6 ay içerisinde yetki belgesi alacak motokuryeler, yüzde 95 indirimden yararlanabilecek.”
Uraloğlu ayrıca, kuryelerin yetki belgelerini yüzde 5’e varan indirimle e-Devlet üzerinden alabileceklerini açıkladı.
Bakan Uraloğlu, yetki belgesine eklenebilecek taşıtlarla ilgili şartların belirlendiğini belirterek şunları ekledi:
“Yönetmelik ile birlikte motokuryelerin uzun süreli veya finansal kiralamalı taşıtları kullanmalarına ve kurye işletmecilerinin ilk 6 ay içerisinde yetki belgelerine kaydedecekleri 15 yaşına kadar olan taşıtları kullanmalarına imkân tanınmaktadır. Kurye işletmeciliğinde şoförler haricinde teslimatı gerçekleştiren kuryeler için kurye faaliyet belgesi alma zorunluluğu getirilmiştir.”
Uraloğlu, kurye işletmecilerinin mesleki yeterlilik belgelerinin 1 yıl içinde alınmasının sağlanacağını açıkladı.
‘Süre Taahhüdünde Bulunulması Yasaklandı’
Firmalara, istihdam ettikleri her kuryeyi bakanlığa bildirme zorunluluğu getirildiğini vurgulayan Uraloğlu, kuryelerin belirli suçlardan hüküm giymemiş olmasının zorunluluğuna da dikkat çekti. Uraloğlu, “Kurye işletmeciliği faaliyetlerinde, hizmet alan ve verenlerin hak ve menfaatlerini korumak adına bazı düzenlemeler de hayata geçirilmiştir. Teslimi mümkün olmayan adreslere kurye gönderimi yapılması ve kurye faaliyetlerinde her hangi bir taşıma süresi taahhüdünde bulunulması yasaklanmıştır” şeklinde konuştu.
‘Gönderiler Teslim Sırasında Kontrol Edilebilecek’
Alıcısına ulaştırılamayan kurye gönderisinin, aynı süre içinde göndericisine geri götürülmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Alıcının talebi ve gönderinin kabulü durumunda, kurye gönderisi teslim sırasında kontrol edilebilecektir. Teslimat saat aralığı, temassız teslimat veya üçüncü kişilere teslimat gibi hizmetlerin verilmesi mümkündür. Ayrıca, bozulabilir gıda taşınması halinde gerekli önlemlerin alınması zorunlu hale getirilmektedir.”
‘Yelek Üzerinde Kurye Ibaresi Bulunacak’
İşletmelere, çalıştırdıkları kuryelere koruyucu ekipman sağlama zorunluluğu getirildiğini kaydeden Bakan Uraloğlu, “Kuryelerin giydiği reflektif yelek üzerinde ‘Kurye’ ibaresi ile firmaların U-Net numaralarının olması zorunlu hale geldi. Ayrıca, satılması, sevk edilmesi ve ticareti yasaklanan eşyaların taşınması da yasaklanmıştır.” açıklamasında bulundu.
‘Kadın Şoför İstihdamına Yeni Teşvikler Getirdik’
Kadın şoför istihdamını artırmak amacıyla yeni teşviklerin hayata geçirildiğini açıklayan Uraloğlu, “İstihdam edilen her kadın şoför için taşıt kartı ücretinde yüzde 95 indirim sağlayacağız. Halihazırda 3 bin 19 lira olan taşıt kartı ücreti, bu indirimle 150 lira olacak. Ayrıca, son bir yılda taşıtlarının yüzde 10’u oranında kadın şoför istihdam eden firmaların yetki belgeleri 3 ay süreyle ücretsiz uzatılacak.” dedi.