reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN107.599,99-0.273
reklam

TZOB Genel Başkanı: Tarihin En Büyük Tarımsal Afetini Yaşıyoruz

Yayınlanma Tarihi : Google News
TZOB Genel Başkanı: Tarihin En Büyük Tarımsal Afetini Yaşıyoruz
reklam

Eskişehir’de mart ve nisan aylarında etkili olan zirai don, sağanak ve dolu tarım alanlarına büyük zarar verdi. Sivrihisar ve Mahmudiye ilçelerinde meyve bahçelerinde rekolte kaybı yaşanırken, Mihalıççık’a özgü kirazların tamamı da yok oldu. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, büyük hasar gören Mihalıççık ilçesindeki meyve bahçelerini ziyaret ederek, çiftçilerden bilgi aldı.

“Tarihimizde Görmediğimiz Boyutlar”

Kiraz bahçesindeki incelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Şemsi Bayraktar, tıpkı Kahramanmaraş merkezli depremler gibi zirai donun da büyük hasar bıraktığını vurguladı. 65 ilin etkilendiğini ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

– “Yaşadığımız doğal afetler ülkemizi derinden etkiliyor ancak en fazla zarar gören sektör tarım oldu. Mevsimsel kaymalar tarım sektörüne ciddi zarar vermiş durumda. Nisan ayında gelen bir miktar yağış sevindiriciydi.

– Kar yağdı ancak beklenmeyen bir şekilde don felaketi ardından geldi. Son yıllarda doğal afet sayısı artıyor, 2024 yılı itibarıyla bu sayı 1257’ye ulaştı. Bu rakam 2014 yılında 500 seviyesindeydi. 2025 yılına hızlı bir başlangıç yaptık.

– Doğal afetlerin sayısının artacağını öngörüyoruz fakat daha önemli olan, doğal afetlerin şiddetinin de arttığını görüyoruz. Bu yıl sıfırın altında 15-20 dereceler görüldü. Bu 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri. Hiçbir ürün bu soğuğa dayanmaz.

– Gördüğüm kadarıyla, don felaketi tüm ürünlere yüzde 100’e varan tahribat yaşatmış. Özellikle Eskişehir’de, odamız ve tarım müdürlükleriyle yapılan çalışmalarda Sivrihisar, Sarıcakaya, Mihalgazi, Mahmudiye, Seyitgazi, Çifteler, Han ve Beylikova ilçelerinde %100’e varan zararlar gözlemlendi.

– Böyle bir afeti bir daha Allah göstermesin. Bu, deprem gibi bir doğal afettir. Kahramanmaraş depremini hatırlıyorsunuz. 65 vilayeti kapsayan bu felaket, tarihin en büyük tarımsal afetidir. Hem ürün hem de il sayısı açısından çok ciddi bir sorunla karşı karşıyayız.”

“7-8 Milyon Zararım Var”

Mihalıççık ilçesinde yaklaşık 20 yıldır kiraz üretimi yapan Tamer Dönmez, zirai donun ardından üreticilerin büyük kayıplar yaşadığını belirtti. Dönmez, şu şekilde konuştu:

– “Bu yıl bölgemizde olağanüstü bir durum yaşandı. Benim ve diğer üreticilerin kiraz üretimi tamamen yok sayılabilir. Çiftçilerimiz genellikle kiraza yönelmişti, bu don olayı hepimizi mağdur etti. Şu anda sadece ağaçların bakımını yapıp, gelecek seneye atlatmaya çalışacağız fakat maddi açıdan tüm üreticiler büyük kayıp yaşamış durumda.

– Bulunduğumuz bahçenin büyüklüğü 50 dönüm ve yaklaşık 2000 ağaç mevcut. Geçen yıl 60 ton civarında bir üretim gerçekleştirmiştik. Önceki yıllarda bu rakam 80 tonun üzerine çıkmıştı. Bu yıl yaşadığım zarar yaklaşık 7-8 milyon lira. Böyle büyük kapsamlı ve bölgeyi tamamen etkileyen bir afeti ilk kez yaşıyoruz. Geçmiş yıllardaki don olaylarında en azından %30-40 meyve alabiliyorduk, ama bu sene tamamen sıfır durumdayız.”

reklam

YORUM YAP