

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işbirliğinde yürütülen genel tarım sayımı, mevcut çalışmaların tamamlanıp güncel saha verilerinin elde edilmesi amacıyla iki aşamada gerçekleştirilecek.
Genel tarım sayımına dair genelge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Bu genelgede, tarım politikalarının tüketicilere güvenli gıda sağlamak ve üreticilere belirli bir gelir düzeyi temin etmekle birlikte tarımsal aktivitelerin iklim ve çevre üzerindeki etkilerinin yönetimine yoğunlaşacağı ifade edilmiştir.
Politikaların etkin bir şekilde planlanabilmesi ve izlenebilmesi için sağlıklı istatistik altyapısına ihtiyaç olduğu vurgulanan belgede, bu ihtiyacı karşılamak üzere yapılacak tarım sayımının, tarım sektörünün yapısal verilerinin toplanması, işlenmesi ve dağıtımı için gerçekleştirileceği belirtilmiştir.
Sayımın Kapsamı Nedir?
Genelgede, gıda arz zincirinin doğru, güncel ve detaylı veriler üzerine inşa edilerek kapsamlı politikalarla yönetilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu doğrultuda, genel tarım sayımının yapılması için sürdürülebilir bir kayıt sistemi kurulacağı aktarılmıştır.
“Genel tarım sayımı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜİK arasında imzalanan ‘Genel Tarım Sayımına İlişkin Protokol’ hükümlerine dayanarak iki aşamada gerçekleştirecektir. İlk aşamada, mevcut idari kayıtlarda yer almayan tarım arazilerinin belirlenmesi, bu arazilerde tarımsal faaliyet gerçekleştiren işletmelerin tespit edilmesiyle ön tarama faaliyetleri, anket formları ve veri giriş programlarının hazırlanması yapılacak ve bilgilendirme, eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilecektir.
İkinci aşamada ise, birinci aşamada elde edilen veriler temel alınarak, uluslararası gereklilikler ve ulusal ihtiyaçlarla uyumlu şekilde belirlenen değişkenlere ilişkin (tarımsal işletmeler, iş gücü, tarım arazileri, hayvanlar, tarımsal ekipmanlar vb.) bilgiler, TÜİK tarafından 2025 yılı içerisinde tam sayım ve örnekleme metodu ile sahadan toplanacaktır.”
TÜİK tarafından hazırlanan Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi’nde belirtilen standartlar çerçevesinde çalışmalar yürüteceği belirtilen genelgede, faaliyetlerin zamanında ve eksiksiz gerçekleştirilmesi için tüm kamu kurumları ve mülki idare amirleri tarafından destek sağlanacağı duyurulmuştur.