

ABD Başkanı Donald Trump yönetimi, Nvidia ve benzeri şirketlerin yapay zekâ çiplerinin Malezya ve Tayland üzerinden Çin’e kaçırılmasını engellemek amacıyla yeni bir kısıtlama planlıyor.
Konuya yakın kaynaklara göre, ABD Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan taslak düzenleme, Çin’in ileri seviye AI işlemcilerini bu iki Güneydoğu Asya ülkesi aracılığıyla temin etmesinin önüne geçmeyi hedefliyor. Henüz nihai hale gelmeyen düzenlemenin detaylarının değişebileceği belirtiliyor.
BIDEN DÖNEMİ KURALLARI GERİ ÇEKİLECEK
Yetkililer, Malezya ve Tayland’a yönelik kontrollerin, Biden yönetiminin son döneminde getirilen ve müttefik ülkeler ile teknoloji firmalarının itirazlarına neden olan “AI yayılım kuralı” kapsamındaki küresel kısıtlamaların resmi olarak geri çekilmesiyle birlikte yürürlüğe gireceğini ifade etti. Ancak Washington, 2022’den bu yana uygulanan ve defalarca sıkılaştırılan Çin’e yönelik yarı iletken kısıtlamalarını ve 2023’te kaçakçılığı önlemek ve pazarı daha şeffaf hale getirmek amacıyla 40’tan fazla ülkeye uygulanan düzenlemeleri sürdürmeye devam edecek.
GÖZLER GÜNEYDOĞU ASYA’DA
Washington yönetimi, Nvidia gibi Amerikan AI çiplerinin dünyada kullanılmasını istese de, bu çiplerin dolaylı yollarla Çin’e ulaşabileceği endişesi taşıyor. Malezya ve Tayland, Güneydoğu Asya’da ABD’nin odaklandığı ülkeler arasında yer alıyor. Oracle gibi şirketler Malezya’da veri merkezlerine yoğun yatırım yaparken, son aylarda bu ülkelere yapılan çip sevkiyatlarında artış yaşandı.
Malezya yetkilileri, ABD baskısı sonrası ithalatları yakından denetleme sözü verirken, ABD Ticaret Bakanlığı’nın taslak düzenlemesi Washington’un endişelerinin sürdüğünü gösteriyor.
LİSANSSIZ GÖNDERİME GEÇİCİ İSTİSNA
Bloomberg'de yer alan habere göre düzenleme, bölgedeki büyük ölçekli şirketlerin işleyişini aksatmamak için bazı geçici esneklikler de içerecek. ABD ve dost ülkelerde merkezleri bulunan şirketlerin, düzenlemenin yayımlanmasından sonraki birkaç ay boyunca Malezya ve Tayland’a lisans almadan AI çip göndermelerine izin verileceği belirtiliyor.
Tedarik zinciri aksaklıklarının önüne geçmek amacıyla bazı lisans muafiyetlerinin de uygulanacağı ifade ediliyor. Zira birçok yarı iletken şirketi, çiplerin cihazlarda kullanılabilir hale getirilmesi için gerekli paketleme gibi üretim adımları açısından Güneydoğu Asya’daki tesislere güveniyor.
NVIDIA’DAN YORUM GELMEDİ
Yapay zeka çiplerinde pazar lideri olan Nvidia, konuya ilişkin yorum yapmazken, Tayland ve Malezya hükümetlerinden de henüz bir açıklama gelmedi. Nvidia CEO’su Jensen Huang daha önce genel bir değerlendirmede “AI çiplerinin yön değiştirdiğine dair bir kanıt olmadığını” belirtmişti. Öte yandan Singapur’da görülen bir davada, Malezya’ya gönderilen Nvidia çiplerini içeren AI sunucularının nihai varış noktası konusunda müşterileri dolandırmakla suçlanan üç kişi yargılanıyor. Nvidia davada sanık değil ve herhangi bir usulsüzlükle suçlanmıyor.