

Brüksel, İngiltere'ye uygulananlardan daha yüksek tarifelerin kalıcı hale gelmesi için Donald Trump ile bir ticaret anlaşması görüşmelerini tamamlamak üzere.
İngiliz Financial Times gazetesinin bildirdiğine göre, bu durum bazı Avrupa başkentlerinde endişe yaratıyor ve Brexit sonrası İngiltere’nin kazandığı avantajları gözler önüne seriyor.
Avrupa Birliği (AB), müzakereler devam ederken Trump’ın “karşılıklı” tarifeleri yüzde 10 seviyesinde tutan geçici bir “çerçeve” anlaşmayı imzalamaya hazır durumda. Bu oran, İngiltere’ye uygulanan ana gümrük vergisi oranı ile eşit konumda.
Fakat konuya yakın altı diplomata göre, AB, İngiliz çeliği, otomobilleri ve diğer ürünlerine uygulanan sektörel vergilerdeki avantajlı erişimi ABD pazarında sağlamayı beklemiyor. Trump, AB’nin tarım ve gıda ürünlerine yüzde 17 gümrük vergisi talep ediyor.
“İngiltere'nin Yaptığı Anlaşma Daha İyiydi”
Bir diplomat, “İngiltere’nin yaptığı anlaşma bundan daha iyiydi. Bu kadar uzun müzakereler sonrasında bu durum bir sürpriz,” dedi.
Londra mayıs ayında ilk anlaşmayı imzaladığında, AB’li diplomatlar ve yetkililer, İngiltere’nin dezavantajlı koşulları hızla kabul ettiğini düşünüyordu. Brüksel, dünyanın en büyük ticaret bloğu olmanın sağladığı ekonomik ağırlığın zamanla Beyaz Saray üzerinde baskı oluşturacağına inanıyordu. Ancak ABD'nin adımlarına benzer şekilde karşılık verme konusunda çekinceleri vardı.
Avrupa Parlamentosu İç Pazar Komitesi Başkanı Anna Cavazzini, “Nisan ayında Trump’ın yasadışı tarifelerine doğrudan yanıt vermemek bir hataydı ve Avrupa Komisyonu’nun mevcut oranları düşürme alanını daralttı” ifadelerini kullandı.
Londra Erken Adım Attı
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, bir anlaşmaya ulaşmak için erken hareket etmeyi tercih etti ve iş danışmanı Varun Chandra’yı (Londra merkezli Hakluyt danışmanlık şirketinin eski yönetici ortağı) ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick ile eşleştirerek müzakereleri yönlendirdi.
Bir İngiliz yetkili, “Biz bunu bir ticaret müzakeresi değil bir iş anlaşması olarak ele aldık. Dürüst davrandık, ABD’nin neyi başarmak istediğini anladık, insan kaynağımızı onlarınkine uygun hale getirdik ve esneklik gösterdik” dedi.
Avrupa'nın En Zengin Adamı Brüksel'i Eleştirmişti
AB’li müzakereciler, hem iş dünyası hem de bazı Avrupa başkentleri tarafından görüşmeler sırasında eleştirilerle karşılaştı. LVMH CEO’su Bernard Arnault, Mayıs ayında bloğun “kötü bir başlangıç yaptığını” ve “çok iyi müzakere eden” İngiltere’nin gerisinde kaldığını ifade etti. Almanya Şansölyesi Friedrich Merz ise geçen hafta komisyonun yaklaşımını “fazla karmaşık” olarak nitelendirerek “hızlı bir anlaşma” çağrısında bulundu.
AB ve ABD arasındaki görüşmeler sürüyor, ancak her iki taraf da bu hafta bir anlaşma umuyor. Trump, birkaç gün içinde bir “mektup” üzerinde anlaşmaya varılabileceğini söyledi.
Bir anlaşma sağlanamazsa, 1 Ağustos itibarıyla Trump’ın 9 Temmuz’daki son tarihi ertelemesinin ardından AB’ye yönelik tarifelerin yüzde 20 veya yüzde 50’ye yükselebileceği öngörülüyor. Bir diplomat, yüzde 10’a düşürülmesinin bir başarı olduğunu savundu.
Trump, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin AB’ye yönelik planlanan tarifelerini içeren bir mektubu göndermeye “muhtemelen iki gün uzaklıkta” olduklarını belirtti. Merz ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD’nin taleplerini dikkate alarak görüşmelerin “kolay olmadığını” ancak bu hafta veya en geç ay sonuna kadar bir ilerleme sağlanabileceğini belirtti.
İngiltere'nin Kazanımları ve Taahhütleri
ABD ile ticaret açığı veren İngiltere, yüzde 10’luk temel tarifeyle karşı karşıya kalmış ancak bunu düşürebilmiş değil. Ancak Londra, “sektörel” tarifelerde daha iyi koşullar elde etti. İngiltere, ABD’ye diğer ihracatçılara uygulanan yüzde 25 gümrük vergisi yerine yüzde 10 oranıyla yıllık 100 bin araç kotası aldı ve çelik ile alüminyum için sıfır gümrük vergisi anlaşması sağladı, ancak bu henüz yürürlüğe girmedi.
İngiliz müzakereciler ayrıca, Beyaz Saray’ın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında ilaç sektörüne uygulanan “bölüm 232” tarifelerinde “önemli ölçüde ayrıcalıklı” muamele sözü aldı. İngiltere ayrıca bakır, kereste ve jet motorlarını kapsayan diğer sektörlere ilişkin olası gelecekteki 232 soruşturmalarında güvence elde etti.
Karşılığında İngiltere, tedarik zincirlerinde Çin’in rolüne dair ABD “gereksinimlerini” karşılama ve 13 bin ton gümrüksüz sığır eti ile 1,4 milyar litre biyoyakıt kotası taahhüdünde bulundu.
Trump, uzun süredir Avrupa projesine karşı bir tutum sergileyerek AB’yi “kaba” olarak nitelendiriyor ve bloğun “ABD’yi kandırmak için kurulduğunu” öne sürüyor.
Avrupa ABD'den Daha Fazla Silah ve Gaz Alacak
Diplomatlara göre, AB’nin çelik üzerindeki yüzde 50’lik tarifelerin düşürüleceğine dair herhangi bir garanti bulunmuyor. ABD ayrıca, ilaç ve yarı iletkenler gibi sektörlerde gelecekteki tarifelerden AB’yi muaf tutmayı da reddetti. İki taraf, araçlar üzerindeki yüzde 25’lik tarifeyi düşürmeyi ve alkollü içecekler, uçaklar ve parçalar üzerindeki vergileri kaldırmaya yönelik bir anlaşma yapmayı değerlendiriyor. AB, ABD’den daha fazla silah ve sıvılaştırılmış doğal gaz alımı taahhüdü vererek 198 milyar Euro’luk ticaret fazlasını azaltmaya hazırlanmaktadır.
Avrupa Uluslararası Politik Ekonomi Merkezi’nden David Henig, AB’nin büyüklüğüne rağmen zorlu bir süreçle karşı karşıya kaldığını belirtti. Henig, “Trump’ın AB hakkında söyledikleri düşünüldüğünde, yüzde 10’luk bir tarife beklenenden daha iyi olabilir, ancak bu yine de tüm tarifeleri kaldırabileceğini düşünen ve İngiltere’nin erken anlaşma yaparak hata yaptığını düşünen bir blok için hayal kırıklığıdır,” diye ekledi.
AB, Washington ile müzakereler sürerken misillemeleri durdurmuştu. Ancak 14 Temmuz’dan itibaren ABD’nin yıllık 21 milyar Euro’luk ihracatına karşı misilleme tarifelerinin uygulanması planlanıyor. Komisyon, üye devletlerin onayına ihtiyaç olacak şekilde uçak, alkol ve gıda ürünlerini kapsayan 95 milyar Euro’luk ek bir paket üzerinde çalışıyor.
Komisyon, yorum taleplerine yanıt vermedi.