

Trakya bölgesinde iklim değişikliğinin etkisiyle artan böcek nüfusu, tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit ediyor.
Uzmanlar, kış aylarının sıcak geçmesinin zararlı böceklerin hayatta kalma oranlarını artırdığını ve bu durumun ürün kaybına neden olabileceğini vurguluyor.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Sağlam, son yıllarda iklim değişikliğinin tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilediğini belirtti.
Kış aylarının ılıman geçmesine dikkat çeken Sağlam, bunun tarım alanlarında böceklerin artışına yol açtığını ifade ederek, “Ilıman geçen iklim, tarımsal hastalıklar açısından bazı böcek türlerinin ani patlamalara neden olmasına ve önceden zararsız olanların bir anda sorun oluşturan bir hale dönüşmesine sebep olabiliyor.” şeklinde konuştu.
Sıcaklık ve yağışlardaki düzensizliklerin tarımsal alanlarda zararlılarla mücadelede artışa yol açtığına dikkat çeken Sağlam, bu durumun çiftçilerin ekonomik maliyetlerini artırdığını aktardı.
Bu yıl Trakya’da zabrus zararlısının daha sık rastlandığını belirten Sağlam, “Aynı tarlada sürekli aynı ürünün ekilmesi, bazı zararlıları o alanda yoğunlaştırıyor. Bu yıl bazı buğday alanlarında zabrus zararlısı belirgin şekilde görüldü ve bu alanlarda yine sürekli buğday ekimi yapılması dikkat çekti. Bu nedenle buğday eken çiftçiler, zabrus zararlısı nedeniyle tarlalarını bozup ayçiçeği ekme yoluna gitmek zorunda kaldı.” dedi.
Sağlam, böceklerin tarım arazilerinde ilkbaharda yaprak ve sürgünleri yiyerek verimi olumsuz etkilediğini belirterek, üreticilere tarlalarını daha sık ziyaret ederek, ürünlerini düzenli olarak kontrol etmelerini önerdi.