reklam
reklam
DOLAR39,1011% 0.04
EURO44,4609% 0.52
STERLIN53,0381% 0.6
FRANG47,6494% 1.01
ALTIN4.204,13% 1,96
BITCOIN108.322,64-2.534
reklam

TOBB Başkanı: Yüksek faiz KOBİ’lerin ayağına pranga oluyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
TOBB Başkanı: Yüksek faiz KOBİ’lerin ayağına pranga oluyor
reklam

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya genelinde ticaret savaşlarının ve korumacılığın yaygınlaştığını, küresel büyüme ve ticaretin yavaşladığını belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Ülkemiz ekonomisi de bu olumsuz durumlardan etkileniyor; ancak umudumuzu kaybetmiyor, mücadele etmeye devam ediyoruz.” diye ifade etti.

TOBB’un düzenlediği “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası”, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ilgili bakanlar ile oda ve borsa başkanlarının katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleşti.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, iş dünyasını kamu idaresi ile bir araya getiren “TOBB Türkiye Ekonomi Şuraları”nı 2003’te hükümet ile birlikte başlattıklarını kaydetti.

Kamu ve özel sektör arasındaki istişare kültürünü güçlendirdiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Şu an zor bir dönüm noktasındayız. Dünyada ticaret savaşları ve korumacılık arttı; küresel büyüme ve ticaret yavaşlıyor. Biz de bu durumdan etkileniyoruz, ama karamsar olmamalıyız, mücadele oynamalıyız. Devletimizin her zaman yanımızda olmasını diliyoruz.” dedi.

‘KOBİLER AYLIK KREDİ BÜYÜME SINIRI DIŞINA ALINMALI’

Hisarcıklıoğlu, ekonomiyi sağlam temeller üzerinde büyütmek için bir araya geldiklerini ifade ederek, oda-borsa ve sektör meclisleri başkanlarının bu vizyonla harekete geçtiğini aktardı. Başkanların 81 ilde reel sektör ve piyasalarda karşılaşılan başlıca sorunları derlediklerini ve çözüm önerileri geliştirdiklerini belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Anadolu’yu dolaşıyorum ve sektörleri dinliyorum. En büyük sorun, krediye erişim. Kredi büyümesine getirilen kısıtlamalar ve yüksek faiz oranları, özellikle KOBİ’lerimizin ayağına pranga oluyor. Ödemeler aksıyor, alışveriş azalıyor; dolayısıyla ekonominin büyümesi yavaşlıyor. Bu sorunların üstesinden gelmek için KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Onları aylık kredi büyüme sınırının dışına almalı ve ticari kredi kartlarını da bu sınırlamadan muaf tutmalıyız. Kredi limitlerinin daralmasını önleyerek piyasaya rahatlama sağlayabiliriz.” şeklinde konuştu.

KOBİ’lerin sayıca fazla olmasına rağmen toplam kredi hacmindeki paylarının küçük olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, uygulanacak pozitif yaklaşımın makro dengeleri bozmayacağını vurguladı.

KGF PAKETİ

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın krediye erişime yönelik önemli açıklamalar yaptığını hatırlatarak, Kredi Garanti Fonu ile ilgili yeni hazırlık yapılması talimatını verdiğini aktardı. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı’nın imalatçı KOBİ’lere yönelik 30 milyar lira değerinde bir kredi paketi hazırlanacağını açıkladığını belirtti. “İhracat desteklerini de artırmalıyız; zira, yeni bir küresel ortamla karşı karşıyayız. ABD gümrük tarifelerini artırdı ve en büyük yüklenmeleri Çin gibi Uzak Doğu ülkelerine uyguladı. Eğer Çin, ABD’ye eskisi kadar mal satamazsa, elindeki stokları başka pazarlara yönlendirecektir; bu da ABD dışındaki pazarlarda rekabetin artmasına sebep olacaktır.” dedi.

‘İHRACATA YENİ VE PROAKTİF DESTEKLER GETİRELİM’

Geçmişte yaşanan benzer bir durumu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “2020 başlarında Çin’de emlak balonu patlayınca, eldeki inşaat makineleri başka ülkelere satılmaya başladı. Çin’in 2005’te dünya genelindeki makine ihracatından aldığı pay %3 iken, bu oran 2023’te %21’e çıktı.” dedi. Hisarcıklıoğlu, “Daha önceki küresel düzenlemelere takılmamalıyız. İhracata kesinlikle yeni ve proaktif destekler getirmeliyiz. İhracat reeskont kredilerinde büyük artışlar sağlandı. Türk lirasının reel değer kaybını telafi etmek amacıyla bu desteklere devam etmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Emek yoğun sektörlere öncelik verilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, artan girdi maliyetleri nedeniyle bu sektörlerin rekabet gücünü ve ihracat pazarlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere emek yoğun sektörlere ek desteklerin verilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, pandemi dönemindeki gibi kısa çalışma ödeneğinin devreye alınarak aktif bir şekilde kullanılmasını önerdi.

Toplantının basına kapalı devam eden bölümünde oda ve borsa başkanları, kürsüye çıkarak reel sektörden gelen sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve ekonomiyle ilgili bakanlarla bürokratlar da toplantıda yer aldı.

reklam

YORUM YAP

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    38,767739,1011% 0.04
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    44,082544,4609% 0.52
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    52,355753,0381% 0.6
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    47,191447,6494% 1.01
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    28,223428,4827% 0.96
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    6.724,256.873,76% 1,96
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.202,664.204,13% 1,96
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    108.322,64-2.534
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış