

Almanya’nın önde gelen finans kuruluşlarından Commerzbank’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Analisti Tatha Ghose, Türkiye ekonomisi üzerinde önemli yorumlarda bulundu.
Ghose, sermaye çıkışlarının devam etmesi durumunda Türk lirasının önümüzdeki aylarda değer kaybetme riski ile karşılaşabileceğini dile getirdi.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının, sermaye çıkışları üzerinde olumsuz etkiye yol açabileceğini belirtti.
İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından, 19 Mart’ta Borsa İstanbul’da büyük düşüşler yaşanmış, devam eden haftalarda yabancı yatırımcılar sert tahvil ve hisse satışlarına gitmişti.
Ghose, “Tutuklama sonrası açıklanan veriler, Mart ayında Türkiye’ye sermaye girişinin net çıkışa döndüğünü gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Öngörüsünü paylaşan Ghose, sürecin Nisan ve Mayıs aylarında da devam edebileceğini ve bunun politika yapıcılar üzerinde daha fazla baskı yaratabileceğini vurguladı.
“Bu eğilimin devam etmesi gerektiği konusunda bizi uyarıyor.”
TCMB, İmamoğlu’nun tutuklandığı Mart ayında Türk lirasındaki kayıpları durdurmak için çeşitli müdahalelerde bulundu. Ancak bu önlemlerin etkilerinin henüz netlik kazanmadığını belirtmek gerek.
Diğer yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankaları hakkında yayınladığı son raporda piyasalardaki dalgalanmanın devam etmesi ya da ekonomi politikasında olası bir değişikliğin, bankaların refinansman risklerini artırabileceğine dikkat çekti.
Fitch’in “Türk Bankaları Gözlem Raporu”na göre, 2024 yılının dördüncü çeyreğinde Türk bankalarının net faiz marjları, menkul kıymet getirilerindeki artış nedeniyle hafif bir iyileşme gösterdi. Bu durum, bankaların kârlılığı üzerinde olumlu bir etki yarattı.
FAİZ ORANLARINDA YAVAŞLAMA OLASILIĞI
Ortalama faaliyet kârının risk ağırlıklı varlıklara oranının yüzde 4,7’ye yükseldiğini belirten Fitch, 2025 yılının ilk çeyreğinde faiz marjlarındaki iyileşmenin devam edebileceğine, ancak yüksek seyreden TL faiz oranlarının bu artışı yavaşlatabileceğine işaret etti.
KREDİ BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA EĞİLİMİ
Raporda, kredi büyümesine yönelik önemli bir değerlendirme de yapıldı. 2024’ün dördüncü çeyreğinde döviz etkisinden arındırılmış kredi büyümesi yüzde 5,8’e gerilerken, TL cinsinden kredi büyümesi yüzde 7,9 olarak kaydedildi. Ayrıca, döviz cinsinden krediler de yalnızca dolar bazında yüzde 1,5 arttı.
Fitch, yasal sınırlamalar ve süregelen dezenflasyon süreci nedeniyle kredi büyümesindeki bu yavaşlamanın ilerleyen dönemlerde de devam edeceğini öngörüyor.
TAKİPTEKİ KREDİLER RİSKİ
Raporda takipteki krediler (TGA) ile ilgili önemli bir değerlendirme de yer aldı. Ortalama sorunlu kredi oranı azalmış olmasına rağmen, yeni TGA girişlerinin yüksek seviyelerde kalmaya devam ettiği vurgulandı. Bu durum, bankacılık sektöründe varlık kalitesi açısından dikkatli olunması gerektiğini gösteriyor.
Fitch, 2025’in ilk çeyreğinde yaşanan siyasi belirsizliklerin piyasa dalgalanmasını artırdığını belirtti. Bu durumun sürmesi veya öngörülemeyen ekonomi politikası değişikliklerinin yaşanması halinde, Türk bankalarının fonlama maliyetleri ve likidite yönetimi konusunda zorluklar yaşayabileceği ifade edildi.