reklam
reklam
DOLAR40,2604% 0.14
EURO46,8354% 0.31
STERLIN53,9933% 0.29
FRANG50,2501% 0.16
ALTIN4.323,57% 0,61
BITCOIN118.169,641.183
reklam

Tesisin Kapanmasıyla Artan Çöp Sorunu: Denizdeki Atıklar Tehlike Saçıyor

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tesisin Kapanmasıyla Artan Çöp Sorunu: Denizdeki Atıklar Tehlike Saçıyor
reklam

Zonguldak'ta, 2009 yılına kadar çöp depolama alanı olarak kullanılan bölge, yeni bir arıtma tesisinin inşa edilmesi ve farklı bir çöp döküm alanının belirlenmesiyle kapatıldı. Fakat, 30 yıldan fazla bir süre boyunca çöplerin döküldüğü bu alanda, çöp atımının durmasının ardından bile kaçak hafriyat ve moloz dökümüne devam edilmesi nedeniyle adeta bir ‘çöp dağı’ oluştu.

Denize Karışan Atıklar

Zamanla Karadeniz'in dalgalarıyla denize karışan evsel ve tıbbi atıklar, sahilin her tarafına yayılmaya başladı. Bu alanda, şırınga, ilaç şişesi, serum hortumu gibi tıbbi atıkların yanı sıra plastik ve demir gibi evsel atıklar da gözlemleniyor. Her ne kadar belediye ekipleri, öğrenciler ve çeşitli çevre grupları bu durumu düzeltmek için çöp toplama etkinlikleri düzenlese de, çöp dağından atıklar dalgalarla yeniden denize yayılmaya devam ediyor.

1,5 kilometre uzunluğundaki sahil boyunca, atıklar sebebiyle denize girenlerin sayısı azalmışken, bu bölge hala piknik ve olta balıkçılığı için tercih edilmeye devam ediyor. Çöp dağının kaldırılması veya önüne set çekilmesi gibi projeler önerilmesine rağmen, hala somut bir çalışma gerçekleştirilmedi.

‘Temizlik Yetersiz, Dalga İle Gerisi Geliyor’

Çöplerin dalgalarla sahile yayıldığını vurgulayan Mustafa Dikbaş (63), “Zonguldak'ın çöpleri bir zamanlar buraya dökülüyordu. Dalga çıktığında deniz, çöpleri alıp tekrar sahile vuruyor. Bu da çöp yığınlarının artmasına sebep oluyor. Bunun önüne geçmek için büyük taşlar konulması gerekiyor ki, dalgalar çöp yığınlarını geri getiremesin. Her dalgada aynı durumla karşılaşıyoruz. Burası temizleniyor, ama eski çöp yığınları geri sahile vuruyor” ifadelerini kullandı.

‘Tehlikeli Tıbbi Atıklar, Dikkat Çekiyor’

Tıbbi atıkların tehlikeli olduğunu belirten Dikbaş, “Bu alana daha önce birçok tıbbi atık da atılmıştı. Yerlere dağılmış şırıngalar, iğneler ve serumlar var. Bunlar ciddi bir tehlike oluşturuyor. Yıllar geçse de zararı devam ediyor. Ben emekliyim ve buraya balık tutmaya geliyorum. Burada ayağıma iğne battı, terlikten dolayı. Bir baktım, eski tıbbi atıkların bir parçası ayağıma saplanmış” şeklinde konuştu.

reklam

YORUM YAP