reklam
reklam
DOLAR38,6230% -0.08
EURO43,8123% 0.19
STERLIN51,6906% 0.48
FRANG46,8441% -0.18
ALTIN4.173,14% -0,23
BITCOIN99.352,802.639
reklam

Terzi Fikri vefatının 40. yılında memleketi Fatsa’da anıldı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Terzi Fikri vefatının 40. yılında memleketi Fatsa’da anıldı
reklam

Ordu Fatsa’nın devrimci belediye başkanı Fikri Sönmez, ve yol arkadaşları SOL Parti’nin düzenlediği programla anıldı.

Fatsa’nın “Terzi Fikri” lakaplı devrimci Belediye Başkanı Fikri Sönmez, 40’ıncı ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı. İlk anma töreni Fatsa’nın Kabakdağı Köyü’ndeki mezarının başında gerçekleştirildi.

Birgün’ün aktardığına göre; SOL Parti tarafından organize edilen anma etkinliğine, Fikri Sönmez’in mücadele arkadaşları ile birlikte SOL Parti Sözcüsü Önder İşleyen, devrimci hareketin önderlerinden Bülent Forta, BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın ve BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın da katıldılar.

Dün sabah saatlerinde kent merkezinde toplanan kitle, saat 11.00’da Sönmez’in mezarının bulunduğu Kabakdağı Köyü’ne doğru hareket etti. Köy girişinden Sönmez’in mezarına kadar pankartlarla yürüyen kitle sık sık “Fikri Sönmez bu şafaklarda”, “Fatsa Fikri yaşıyor” sloganları attı.

Yürüyüş esnasında taşınan dövizler üzerinde ise Fatsa’da faşizme karşı mücadelede yaşamını yitiren devrimcilerin resimleri yer aldı. Yürüyüşün ardından Sönmez ve yaşamını yitiren devrimciler anısına saygı duruşunda bulunuldu.

Mezar başında yapılan konuşmalarda Fikri Sönmez ile birlikte 28 Ocak’ta yaşamını yitiren Devrimci Yol Karadeniz Bölge Sorumlusu Sedat Göçmen de anıldı.


Terzi Fikri kimdir? Fikri Sönmez hakkında bilinenler

Kurtuluşumuzun Tek Yolu Devrimdir

Sönmez ve Göçmen’in yol arkadaşı Aydın Akyazı, “Fatsa’yı birçok kez anlattık. Üzerine kitaplar yazıldı, okullarda söyleşiler düzenlendi. Biliyoruz ki Fatsa’nın fikri güncelliğini koruyor,” ifadelerini kullandı. Aydın, “Bugün bir kez daha Fikri abinin huzurunda toplandık. Ama bu sefer Sedat Göçmen’e de Fikri abinin huzurunda sevgilerimizi saygılarımızı yolluyoruz. Bir şeyin altını çizmek isterim. Fikri abi ile Fatsa Devrimci Yol davasında yargılanıyorduk. Bir sabah benim hakkımdaki bir şikâyet üzerine koğuştan alındım. Müşahede odasına götürüldüğümü anladığımda koridordan geçerken olanca sesimle bağırdım; ‘Kurtuluşumuzun tek yolu devrimdir. Günaydın arkadaşlar’. Sedat abi de sonradan ‘Hiç bu kadar güzel uyandırılmamıştım’ dedi. Onları anarken bir kez daha tekrarlıyorum bu cümlemi kurtuluşumuzun tek yolu devrimdir. Anılarına saygıyla,” dedi.

SOL Parti PM Üyesi Pelin Bektaş ise “Fikri abiyi anmak, onun nezdinde tüm mücadele arkadaşlarını anmak ne demek olduğunu anlamaya çalışan bir kuşağız biz. Yol arkadaşlarıyla tanışma, beraber mücadele etme fırsatımız oldu. Hala bugün Fatsa fikrini, ODTÜ ÖTK’yı tartışabiliyorsak, bu ciddi bir emeğin doğru bir devrimci pratiğin ve okumanın ürünüdür,” şeklinde konuştu.

Bu yıl etkinliğe katılanlar arasında 7’den 70’e bir kuşağın yer aldığını belirten Bektaş, “40 yıllık bir devrimci kültüre omuz verenlerin, onun sahipleri burada,” ifadelerini kullandı.

Kopmaz Zincirin Parçaları

Sönmez’in Fatsa Kabakdağı köyündeki mezarı başında başlayan anma programı, Bolaman Park Restaurant’ta düzenlenen söyleşiyle devam etti. Söyleşide konuşmacılar, Fatsa’da yaşadıkları anılardan bahsederek Sönmez ve devrimci yoldaşlarını andılar.

“Bir geçmiş, bir gelecek: Karadeniz’de bir yol var” başlıklı anma programında konuşan BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, “Fatsa denilince devrimci bir model akla geliyor. Bu model doğrudan demokratik, halkın kendi iç örgütlemesine dayanıyor. Bu dünyanın şu an ihtiyaç duyduğu bir model,” dedi. Ayrıca, bu modelin fikrinin Karadeniz bölgesinde çoğalmasında Sedat Göçmen’in etkisinin büyük olduğunu ifade etti.

Aydın, “Bugün sosyalistleri ayağa kaldırmak istiyorsak, halkın gerçek sorunlarını görebilmek, sorunları yaşayan insanlara inisiyatif vermek ve bunun üzerinden bir siyaset kurmak gerekli,” şeklinde ekledi.

Devrimci hareketin önderlerinden Bülent Forta, “Türkiye devrimci hareketinde bir dönemi açan ve siyasal çizgimizin teorisini yapan önder olarak belirlediğimiz Mahir Çayan’ın katledildiği yere yakın burası. Bu yüzden Fatsa, köklerimizin can verdiği ve verilen o canlarla birlikte tüm ülkeyi yeniden bir mücadele çizgisine taşıyan bir siyasal hareketin adıdır,” dedi.

Forta, “Fikri Sönmez, THKPC hareketi ile Devrimci Yol hareketini birbirine bağlayan bir zincirin halkasıydı,” ifadelerini kullandı.

BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın da, “Bizim devrimci olmamızı kolaylaştıran, o tercihi tereddütsüz yapmamızı sağlayan aslında bizden önce bu değerlerden gelen mirasın gücüdür,” şeklinde konuştu.

SOL Parti Sözcüsü Önder İşleyen ise, “Bizim mahallemizde de duvarda yıldızlar vardı. 12 Eylül’ün silemediği yıldızlar. Ne anlama geldiğini bilmezdik. Daha sonra Devrimci Yol’u tanıyınca anlamını anladık. Aslında hepimiz için bir mücadeleyi seçtik,” dedi. İşleyen, bu hareketin milyonlarca insanın hayat çizgisini değiştirdiğini ifade ederek, “Bu nedenle bu hareket 50 yıldır ayakta kalabiliyor,” sözlerini ekledi.

reklam

YORUM YAP