reklam
reklam
DOLAR38,6174% -0.1
EURO43,5109% -0.55
STERLIN51,3664% -0.27
FRANG46,4598% -1.02
ALTIN4.108,05% -1,78
BITCOIN101.428,855.378
reklam

Tehlike Büyüyor: Şimdi de ‘Patlamış Mısır Akciğeri’ Hastalığı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Tehlike Büyüyor: Şimdi de ‘Patlamış Mısır Akciğeri’ Hastalığı
reklam

Elektronik sigaralar, giderek artan bir popülarite kazanıyor. Özellikle gençler arasında, sağlığa daha az zararlı olduğu düşüncesiyle elektronik sigara kullanımı yaygınlaşıyor.

Ancak elektronik sigaraların, nikotin bağımlılığını sürdürmekle kalmayıp, akciğer hasarı, kalp hastalıkları ve gençlerde beyin gelişimini olumsuz etkileyen birçok sağlık sorununa yol açtığı biliniyor.

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, bu durumu değerlendirirken dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

Farklı aromaları ve sigara gibi kötü bir koku bırakmaması nedeniyle zararsız bir ürün olarak algılanan elektronik sigaraların masum olmadığı konusunda uyarıda bulunan Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, “Yapay meyve aromaları nedeniyle zararsız bir ürün gibi görünse de dikkatli olunması gerekiyor. Sigara kadar zararlı olabiliyorlar. 10-15 yaşlarındaki çocukların bu ürünleri rahatça kullanabiliyor olması, genç yaşta akciğer, kalp damar hastalıkları ve diğer sağlık sorunlarının görülmesine yol açabiliyor,” ifadelerine yer verdi.

‘Patlamış Mısır Akciğeri Hastalığı’

Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, elektronik sigaraların birçok batı ülkesine ‘patlamış mısır akciğeri’ hastalığına neden olduğunun altını çizerek şunları belirtti:

– “Patlamış mısır akciğeri terimi, Amerika’da ilk kez patlamış mısır fabrikası işçilerinde ortaya çıkmıştır. Mısıra tereyağı tadı vermek için kullanılan diacetyl adlı bir kimyasalı soluduklarında, akciğerlerinde bu hastalık tespit edilmiştir.

– Günümüzde elektronik sigaralarda veya buharlaştırıcı sıvılarda aromaların oluşturulmasında yine bu tehlikeli madde diacetyl kullanılmaktadır. Elektronik sigaraların sıvılarına vanilya, Hindistan cevizi, akçaağaç gibi aromalar eklenerek daha cazip hale getirilmektedir.

– Bu kimyasallar, aslında son derece tehlikelidir. İçiciler, buhar yoluyla doğrudan akciğerlerine çektiği bu maddelerle ciddi zararlar görmektedir. Yol açtığı hastalık ise ‘patlamış mısır akciğeri’ olarak bilinmektedir. Bu hastalık, akciğerde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) semptomlarına benzer hırıltılı nefes darlığı ve öksürük gibi şikayetlerle kendini göstermektedir.

– Elektronik sigaraların yaygınlaşması, başta Amerika olmak üzere birçok ülkede bu hastalığın görülmesine neden olmuştur. Bu durum, ciddi bir toplumsal sağlık sorunu olabileceğinin bir göstergesidir.

– İlk olarak şunun altını çizmek gerekir ki, elektronik sigaranın normal sigaradan bir farkı yoktur. Ayrıca, sigarayı bırakmak isteyenlerin elektronik sigarayı, sigarayı bırakmada bir geçiş yolu olarak görmesi de büyük bir yanılgıdır. Böylece ne zararlarından kaçabiliyorlar ne de sigaraya olan bağımlılıklarından kurtulabiliyorlar.”

reklam

YORUM YAP