

Elektronik sigaralar, giderek daha fazla kişi tarafından tercih ediliyor. Genç nesil başta olmak üzere, birçok birey, bu ürünlerin sağlığa daha az zarar verdiği algısıyla elektronik sigara kullanmayı seçiyor.
Ancak, elektronik sigaralar nikotin bağımlılığını sürdürmekle kalmayıp, akciğer hasarı, kalp hastalıkları ve gençlerde beyin gelişimini olumsuz etkileyen çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Alper Fındıkçıoğlu, konuyla ilgili önemli ifadelerde bulundu.
Farklı aromaları ve sigara gibi bir kokuya sahip olmaması nedeniyle zararsız mısır snack’i olarak algılanan elektronik sigaraların aslında masum olmadığını belirten Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, “Yapay meyve tatlarıyla zararsız gibi sunuluyor. Fakat buna dikkat etmekte fayda var. Sigara kadar zararlı olmasa da tehlikesi azımsanmamalı. 10-15 yaş aralığındaki çocuklar kolaylıkla erişebildikleri için, genç yaşta akciğer, kalp damar ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkması mümkün,” dedi.
‘PATLAMIŞ MISIR AKCİĞERİ HASTALIĞI’
Elektronik sigaraların birçok Batı ülkesinde ‘patlamış mısır akciğeri’ hastalığına yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Fındıkçıoğlu, şu bilgileri paylaştı:
– “Patlamış mısır akciğeri terimi, Amerika’da ilk kez patlamış mısır fabrikası işçilerinde gözlemlenmiştir. Mısıra tereyağı tadı katmak için kullanılan diacetyl adlı kimyasalın solunması sonucu bu hastalığa yakalandıkları tespit edilmiştir.”
– “Günümüzdeki elektronik sigaralarda veya buharlaştırıcı sıvılarında da benzer aromalar için bu tehlikeli bileşik diacetyl kullanılmaktadır. Elektronik sigaralara vanilya, Hindistan cevizi ve akçaağaç gibi tatlar eklenerek bu ürünler daha cazip hale getiriliyor.”
– “Bu maddeler aslında oldukça tehlikeli kimyasallardır. Kullanıcılar buharlı bir şekilde doğrudan akciğerlerine çektikleri bu kimyasallar, ciddi hasarlara yol açabiliyor ve yol açtığı hastalık, ‘patlamış mısır akciğeri’ olarak adlandırılmaktadır. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) belirtilerine benzeyen hırıltılı nefes darlığı ve öksürük gibi semptomlar oluşturuyor.”
– “Başta Amerika olmak üzere, elektronik sigaraların yaygınlaşmasıyla birçok ülkede bu hastalığın görüldüğü anlaşılmakta. Bu durum, sağlık açısından ciddi bir toplumsal sorun oluşturma potansiyelini taşımaktadır.”
– “Öncelikle belirtmek gerekir ki, elektronik sigaranın normal sigaradan pek bir farkı yok. Ayrıca, sigara bırakmayı hedefleyenler, elektronik sigarayı sanki bir geçiş yöntemi olarak görmekte; bu ise yanıltıcı bir inanıştır. Ne o zararlardan kaçabiliyorlar ne de sigaraya olan bağımlılıklarından kurtulabiliyorlar.”