'Tefeci' Açıklaması Trump'ın Başını Ağrıttı: Edebi Amaçlar Yanlış Anlaşıldı

Yayınlanma Tarihi :

ABD Başkanı Donald Trump, “vicdansız faizciler” anlamında kullandığı “tefeci” kelimesinin karşılık geldiği “shylock” teriminin antisemitik olarak değerlendirilebileceğine dair bir bilgiye sahip olmadığını ifade etti.

Trump, dün Iowa'daki bir etkinliğin dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, “shylock” kelimesinin Yahudilerle ilgili kalıp bir ifade olduğunu daha önce duymadığını belirtti.

Perşembe akşamı Iowa'daki bir etkinlikte “büyük, güzel yasa tasarısı” hakkında konuşan Trump, “Veraset vergisi yok, miras vergisi yok, bankalara gidip bazen iyi niyetli, bazen de tefeci gibi davranan bankacılardan borç almak yok” şeklinde ifade etti.

SHAKESPEARE'İN KÜÇÜK KARAKTERİ

Shylock, ünlü İngiliz şair ve oyun yazarı William Shakespeare'in “Venedik Tüccarı” adlı eserinde bulunan kurgusal bir karakterdir. Yahudi bir tefeci olarak tasvir edilen Shylock, oyunun baş kötüsü olarak bilinmektedir. Yenilgi ve Hıristiyanlığa dönüş hikayenin doruk noktasıdır.

Trump, kelimenin bu şekilde bir kullanıma sahip olduğunu bilmediğini belirterek; “Benim için shylock, yüksek faizle borç veren bir kişiyi tanımlar. Diğer anlamı hakkında bilgim yok. Sizler benden farklı bir bakış açısına sahipsiniz.” dedi.

Antisemitizmle mücadele amacıyla kurulan İftira ve Karalama ile Mücadele Birliği (ADL), yaptığı açıklamada, “Bu ifade, Yahudiler ve onların açgözlülükleri ile ilgili uzun süredir devam eden antisemitik önyargıları dile getirdiği için çok saldırgan ve tehlikeli. Başkan Trump'ın bu terimi kullanması ise son derece sorunlu ve sorumsuzca.” ifadelerine yer verdi.

BIDEN DAHA ÖNCE AYNI HATAYI YAPMIŞTI

Eski ABD Başkanı Joe Biden, 2014 yılında Başkan Yardımcısı olarak görevdeyken “shylock” kelimesini kullanması sebebiyle eleştirilmiş ve bunun ardından “Bu benim bir hatam oldu” diyerek özür dilemiştir.

Trump yönetimi, ABD'nin önde gelen üniversitelerinde antisemitizmle mücadeleyi öncelikli meselelerden biri haline getirmiştir. Öğrencilerin Gazze'deki savaşın sona ermesi için gerçekleştirdiği barışçı protestolar ise artık “antisemit” olarak değerlendirilmekte ve bu eylemlere katılanlar hedef gösterilmektedir. Ayrıca, göçmenler Muhammed Halil gibi, sınır dışı edilme tehdidiyle karşı karşıya kalmaktadır.

Basın No:
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54