

Numan Kurtulmuş’un görev süresi 7 Haziran’da sona erecek. Bu tarihten 10 gün önce, yani 28 Mayıs’ta yeni başkanlık süreci resmen başlayacak. Adaylar, belirtilen tarihten itibaren beş gün içinde TBMM Başkanlığına başvurularını iletebilecek.
Adaylık sürecinin ardından, TBMM Genel Kurulu, en geç beş gün içinde toplanarak gizli oylama ile başkanlık seçimlerini gerçekleştirecek. Kurban Bayramı tatili dikkate alınarak, seçimlerin 3 veya 4 Haziran tarihlerinde yapılması öngörülüyor.
Başkan seçimi, dört tura kadar uzanabilmekte. İlk iki turda 400 oy (üye tam sayısının üçte ikisi) toplanması gerekecek. Üçüncü turda ise bu sayı 301’e (salt çoğunluk) inecek. Eğer bu turda da sonuç alınamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında dördüncü tur gerçekleştirilecek ve en fazla oyu alan aday TBMM Başkanı unvanını alacak.
Tarih boyunca Meclis Başkanlığı görevini toplamda 30 milletvekili üstlenmiştir. Yeni bir isim seçilmesi durumunda, o kişi Türkiye Cumhuriyeti’nin 31. TBMM Başkanı unvanını kazanacak. İlk başkanlık görevini üstlenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra en uzun süre bu görevde kalan isim Mustafa Abdülhalik Renda’dır. Renda, 1935 ile 1946 yılları arasında 11 yıl boyunca Meclis Başkanı olarak görev yaptı.
Meclis tarihindeki en kısa görev süresine ise 2 ay 1 hafta ile İsmet Sezgin sahip. Ayrıca, İstanbul, TBMM Başkanlığı için en çok temsilci çıkaran il konumunda. İstanbul seçim çevresinden seçilen Ali Fethi Okyar, Kazım Karabekir, Ferruh Bozbeyli, İsmail Kahraman ve Numan Kurtulmuş bu görevi üstlenmiştir.