

Sosyal medya kullanıcıları, AKP’li Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Papa Francis’in cenaze törenine katılmak üzere Roma’ya gittiğini öne sürdü. Ancak durum tam tersiydi; Şahin, cenaze günü Gaziantep’te Diyanet’in bir programındaydı. Bu yalanın arkasındaki nedenleri araştırdığımızda, AKP içinde bazı kadın yöneticilerin, özellikle de Fatma Şahin ve Grup Başkan Vekili Özlem Zengin’in hedef konumuna getirildiğini öğrendik. Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olduğu süre zarfında, 2013’te çıkarılan 6284 sayılı kanun ile kadın dernekleriyle kurduğu ilişkiler nedeniyle mastaletin dikkatini çekmiş. Son günlerde, “Küreselcilerin temsilcisi” ve “Eppstein adasında deprem bölgesinden çocuk gönderdi” gibi yalanlar sosyal medyada yer bulmuş. Daha da ironik olanı, Şahin’in baklavayı överek Gaziantep’e davet ettiği Oscar’lı oyuncu Charlize Theron’un hayatı üzerinden yapılan trollerin saldırıya geçmesi.
Aynı yapı, AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin’i de İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasalar nedeniyle hedef almış. Özlem Zengin’in, Freddie Mercury’nin yaşamını konu alan Bohemian Rhapsody filmini izlediğini söylemesinin ardından sosyal medyada büyük bir tartışma başlatıldı. Ortaya çıkan bilgilere göre, AKP içindeki bazı kesimler kadın yöneticilere karşı şiddet dolu saldırılar organize ediyor ve bu eylemler için trollere ciddi miktarda finansman sağlanıyor. AKP içinde, halk arasında bilinen bir deyimle; “AK Partili AK Partilinin kurdudur. Tarikatlar AK Partili kadınların kurdudur.” ifadeleri sıkça kullanılmaya başlanmış.
Siyasetçilerin eleştirilmesine saygı duyulmalı, ancak iftiraya karşı durmak gerektiği unutulmamalıdır!
AKP’nin 5 lirası
Darphane, artık yalnızca “kuruş” basmamakta, harıl harıl “lira” basmakta. 2025’in ilk üç ayında 84 bin tane 50 kuruş tedavüle sunulurken, 136 milyon adet 1 TL ve 41 milyon 800 bin adet 5 TL basıldı. Cumhuriyetin 100. yıl dönümü nedeniyle 2023’te 100 milyon adet basılacağı açıklanan 5 TL’den, şu ana kadar 226 milyon adetten fazlası tedavüle verilmiş durumda. Peki, 5 TL’lik madeni paranın neden AKP ile anıldığına gelecek olursak; Atatürk portresinin gerçekçi olmaması sebebiyle eleştiriler alan 5 TL üzerindeki iç içe iki kareden oluşan 8 köşeli Selçuklu yıldızı, mutluluk, bereket ve sonsuzluğu simgelediği yönünde inançlar var. Selçuklu motifinin para üzerinde kullanılması sorun teşkil etmemeli, ancak dikkat çeken diğer bir simge ise AKP’nin resmi söylemlerinde yer bulan “Türkiye Yüzyılı” logosu. Yüksek enflasyon ortasında 5 TL’nin hayatımıza girmesi, yeni paralarda neler olacağı konusunda tartışmalara yol açacak gibi görünüyor.
Bakan yardımcıları yolcu mu?
AKP kulislerinde, bakan yardımcılarının verimliliği üzerine ciddi tartışmalar yaşanmakta. Her bakanlıkta görev alan 4-5 bakan yardımcısının etkinliği tartışılırken, bazı bakanlıklarda ciddi sorunlar baş göstermeye başladı. Bunun üzerine AKP yöneticileri, bakan yardımcılıklarını kaldırıp müsteşarlıklara geri dönme planları yapmaya başladı.
Aşı karşıtlarına soğuk duş
TBMM’de, “Covid aşıları yüzünden insanlar ölüyor, aşılar yasaklansın” diyen aşı karşıtları, bir milletvekili tarafından odasından kovuldu. Beklemedikleri bu tepkiden sonra, grup sessizce Meclis’ten ayrılmayı tercih etti.
AKP’li Güler’in ‘derdi’
AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, son haftalarda Meclis Genel Kurulu’nun sık sık kapanmasını gündeme getirdi. Güler, “Dünyanın hangi ülkesinde muhalefet Meclis’in kapanmasını ister?” dedi. Biz de “AKP milletvekilleri neden Genel Kurul çalışmalarına katılmıyorlar?” dedik. Aldığımız yanıt; “AK Parti tarihinin en düşük milletvekili sayısına sahipiz. Dış komisyonlar ve iç komisyondaki görevler, sağlık sorunları gibi özel nedenlerle yeterli sayıya (200) ulaşamıyoruz. Muhalefet sadece polemik ve yoklama istemekle yetinmekte, görüşülen tekliflere katkı sunmuyorlar.” şeklinde oldu.
Ayrıca, AKP, geçen hafta Meclis’in çalışma saatlerine dair gruplaşma önerisini iki kez yeterli çoğunluk bulamadığı için oylatamadı.
AKP Meclis Başkanlığında kimde karar kıldı?
TBMM‘de ikinci yasama yılı sona ermek üzere. Meclis Başkanı, Başkanvekilleri, katip üyeler ve komisyon üyelerinin görev süresi 15 Mayıs’ta sona erecek. Edinilen bilgilere göre, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un yerine Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ ile Ankara Milletvekili Fuat Oktay niyetlenmiş, bunun için bazı milletvekilleri kulis yapmış. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ve Grup Başkanvekillerinin de yerine bazı isimler göz dikmiş. Ancak bu hesaplar Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan dönmüş, Erdoğan, Meclis Başkanı Kurtulmuş ve mevcut AKP Grup yönetimiyle “yola devam” kararı almış.
AK robot
TBMM, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. Bu etkinlikler sırasında Meclis’e getirilen bir robot, çocukların yoğun ilgisini çekti. Ancak robot sık sık arıza verdi ve sadece tek tük şarkı seslendirebildi. Bugünlerde arızalı olan robot, Meclis’in dış kulislerinde gözden uzak bir köşeye bırakıldı ve firma tarafından geri alındı. Bir CHP milletvekili bu duruma esprili bir şekilde, “Bunun adı olsa olsa ‘ak robot’ olur. İktidar gibi; görüntü var, ses var ama icraat yok” ifadesinde bulundu.
PMD 61 yaşında
29 Nisan 1964’te kurulan Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), bu yıl 61 yaşına bastı. Dernek Başkanı Kemal Aktaş ve diğer gazeteciler, basın koridorunda pasta keserek bu önemli günü kutladılar. Kutlamalar esnasında üyeliği kabul edilen arkadaşlarımıza rozet takma töreni de düzenlendi. Mecliste grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleri de Genel Kurulda söz alarak PMD’yi tebrik etti. Gerçekten de 61 yıl; siyasette birçok isim gelip geçti, ancak gazeteciler her zaman oradaydı.
Turnusol seçim
Hakimler ve Savcılar Kurulu için bu ay TBMM’de yapılacak seçimler bekleniyor. 4 Yargıtay kontenjanından biri de avukatlar veya öğretim üyeleri arasından seçilecek. TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu tarafından oluşturulan Karma Komisyon, 5 üye için oylama yapılacak. İddialara göre, AKP, MHP ve DEM Parti aynı liste için oy verecek ve bu çerçevede bir üyelik kontenjanı DEM Parti’ye ayrılacak. Meclis kulislerinde bu oylama için “turnusol” benzetmesi yapılıyor. Eğer bu anlaşma gerçekleşirse, yeni bir çözüm sürecinin başladığı anlamına gelecek.
Meclis’te bile jammerli koruma
Cezaevinde</strong bulunan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun korumalarının valizler içerisinde jammer taşıdıkları iddialarının ortaya çıkmasından sonra, "kimler jammer kullanabilir" tartışmaları gündeme geldi. Türkiye'nin en korunaklı binalarından biri olan TBMM'de de jammer kullanan bazı siyasiler bulunuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumaları, çarşamba günü yapılan grup toplantısına birden fazla jammer ile geldi. Ayrıca, grup toplantısına katılan bazı bakanların korumalarının da jammer taşıdığı gözlemlendi. Jammer tartışması, yeni bir konu değil. Erdoğan’ın Başbakan olduğu dönemde 2008 yılının başında, Başbakanlık Merkez Binası’na jammer yerleştirilmesi de büyük ses getirmişti.