reklam
reklam
DOLAR39,8683% 0.04
EURO46,9642% 0.16
STERLIN54,5495% 0.06
FRANG50,1804% 0.12
ALTIN4.266,00% 0,15
BITCOIN109.513,880.466
reklam

Suç Ortaklığı Tehlikesi: Telegram’da Telif Hakkı İhlalleri ve Marka Reklamları Arttı

Yayınlanma Tarihi : Google News
Suç Ortaklığı Tehlikesi: Telegram’da Telif Hakkı İhlalleri ve Marka Reklamları Arttı
reklam

Gizlilik odaklı yapısıyla dikkat çeken Telegram, hızlı mesajlaşma uygulamaları arasında önemli bir yer edinmiştir. Ancak, mesajlaşma işlevinin ötesinde sağladığı anonimlik ve grup yönetimi kolaylıkları nedeniyle yasa dışı içerik barındıran çeşitli oluşumlar için adeta bir “güvenli liman” haline dönüşmüştür.

Özellikle telif hakkı ihlallerinin yaygınlaşması, dizi, film, ücretli yazılımlar ve e-kitap gibi içeriklerin ücretsiz olarak paylaşıldığı grupların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu gruplar, hızla büyüyerek binlerce üye sayısına ulaşmaktadır.

Üyeler, bu gruplarda telif hakkı olan dizi ve filmlere yasal abonelik ücretlerini ödemek yerine, internet bağlantıları veya doğrudan indirme bağlantıları aracılığıyla erişim sağlamaktadır.

Ayrıca, genellikle ücrete tabi olan ders kaynakları, akademik yayınlar ve popüler e-kitaplar da bu gruplar üzerinden yasa dışı yollarla edinilmektedir.

Bu grupların yöneticileri, yasa dışı içerik paylaşımını sürdürürken, Telegram’ın reklam platformu, çeşitli aracı siteler ve sponsorlu içerikler sayesinde önemli miktarda gelir elde etmektedir. Bu gelir, yasa dışı faaliyetlerin sürdürülebilirliği için temel bir motivasyon kaynağı haline gelmektedir.

– Reklamlar Nasıl Yayınlanıyor?

Telegram Reklamları

Telegram’da reklam vermek için öncelikle grubun binden fazla üye bulundurması gerekmektedir. Telegram, resmi reklam platformunda kullanıcıların kişisel verilerini (sohbet içerikleri, kişi listesi vb.) reklam hedeflemesi amacıyla kullanmadığını belirtmektedir.

Reklam hedeflemesi, belirli konu başlıkları ve dil üzerinden yapılmaktadır. Örneğin, bir turizm firması, reklamını ‘seyahat’ konulu Türkçe platformlarda yayınlayabilmektedir.

Telegram’ın resmi reklam platformunda ödemeler, kendi geliştirdiği blokzincir ağı olan TON (The Open Network) ve bu ağın kripto parası Toncoin aracılığıyla yapılmaktadır.

Resmi platformun yanı sıra, reklam vermenin bir diğer yöntemi grup sahipleriyle doğrudan iletişim kurmak veya çeşitli aracı platformlar kullanmaktır. Bu aracı platformlar, binlerce Telegram kanalını listeleyerek reklam verenlerin bütçelerine ve hedef kitlelerine uygun kanalları bulmalarına yardımcı olmaktadır.

– Reklamlar Yasa Dışı Faaliyetleri Nasıl Destekliyor?

Telif hakkı ihlali yapan grup sahipleri, reklam gelirlerini kaybetmemek için sürekli içerik paylaşımında bulunmaktadırlar. Ayrıca, olası kapatma risklerine karşı yedek gruplar oluşturarak kitlelerini yeni platformlara taşımaya çalışmaları da dikkat çekmektedir.

Reklam ajansları ve bireysel reklam verenler, bu gruplara istemeden de olsa reklam vermeye devam ettikçe yeni oyuncular da bu sisteme dahil olmaktadır. Bu durum, benzer nitelikte daha fazla grubun kurulmasına zemin hazırlamaktadır.

– Hukuki Boyut

Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Çoğalan, yaptığı açıklamada, “Yasa dışı faaliyet gösteren bir gruba para ödeyerek bu faaliyetin sürmesine katkıda bulunan reklam ajansları, cezai ve hukuki yaptırımlara maruz kalabilirler. Bu nedenle, reklam verenlerin yayınlanacak yerleri dikkatlice seçmeleri gerekmektedir.” dedi.

Telegram’daki telif hakkı ihlali yapan grup sayısındaki artışı da vurgulayan Çoğalan, “Eser sahibinin izni olmadan bir eseri çoğaltırsanız, 1 ile 5 yıl arasında hapis cezası ve adli para cezasına çarptırılabilirsiniz. Türk mevzuatında, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, telif hakkı sahiplerini korumaktadır.” şeklinde konuştu.

– Kontrol ve Denetim İhtiyacı

Çoğalan, Telegram’ın kullanıcılarına sağladığı gizliliği hatırlatarak, “Anonimlik, cezai sorumluluğu ortadan kaldırmaz. Yani anonim olmanız, yasal yaptırım almaktan kurtulacağınız anlamına gelmez.” dedi.

Reklam veren firmaların marka itibarlarının zarar görme ihtimaline de dikkat çeken Çoğalan, bu tür yasa dışı faaliyetlerin önlenmesi için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı:

“Bu sorun kökeninden çözülmeli. Yasal düzenlemeler mevcut, ancak denetim ve kontrol artırılmalı. Hem devlet hem de sosyal medya platformları bu konuda sorumluluk almalıdır.”

Reklam ajanslarının, yasa dışı platformlarda reklamlarının yayınlandığını fark ettiklerinde etik bir sorumlulukla bu durumu düzeltmeleri gerektiğini belirten Çoğalan, dolaylı desteklerin yasa dışı grupların faaliyetlerini sürdürebilmesi için olanak sağladığını ifade etti.

Mehmet Çoğalan, temiz sosyal medya platformlarına ulaşmak için yasa dışı faaliyetlerin azalmasını umduğunu belirtti.

– Türkiye İstatistikleri

Sosyal medya analiz platformlarına göre, Türkiye’de Telegram uygulaması 9,8 milyon kez indirildi ve 55 bin 961 Telegram grubu kuruldu. Bu gruplar arasında en fazla üye sayısına ulaşanlar genellikle yasa dışı bahis, spor tahminleri, müstehcen içerikler, borsa, kripto para ve telif hakkı ihlali yapan içerikler barındırmaktadır.

Ayrıca, popüler sosyal medya platformlarında Telegram grup bağlantılarının yaygın bir şekilde paylaşılarak kullanıcıların bu yasa dışı içeriklere yönlendirildiği görülmektedir.

reklam

YORUM YAP

reklam

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
    39,811739,8683% 0.04
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
    46,831946,9642% 0.16
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
    54,261254,5495% 0.06
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
    50,090250,1804% 0.12
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
    29,316429,3646% 0.06
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    6.824,936.974,91% 0,15
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
    4.265,584.266,00% 0,15
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM
    109.513,880.466
reklam

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış