

ABD merkezli kahve zinciri Starbucks’ta, şirketin yeni kıyafet yönetmeliği nedeniyle yüzlerce çalışan iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Baristaları temsil eden Starbucks Workers United sendikasına göre, Pazar gününden bu yana 50’den fazla mağazada iş bırakma eylemleri düzenlendi.
Sendika, Starbucks’ın pazartesi günü yürürlüğe koyduğu yeni kıyafet kurallarının, toplu sözleşme görüşmeleri sırasında tek taraflı olarak dayatıldığını vurguladı. Yeni kurallar, çalışanların yalnızca düz siyah üst giymelerini zorunlu kılıyor. Ayrıca alt kıyafetlerde de yeni sınırlamalar getirildi.
Starbucks, ülke genelindeki operasyonların bu durumdan önemli ölçüde etkilenmediğini ve mağazaların büyük kısmının açık kaldığını açıkladı. Şirket, yeni kıyafet kuralının basit olduğunu belirterek, “Siyah bir tişört giyin – ister kendi tişörtünüz olsun ister bizim sağladığımız,” ifadesini kullandı.
Ancak sendika temsilcisi Michelle Eisen, yeni düzenlemelerin operasyonel verimliliği artırmayacağını ve çalışanların işini kolaylaştırmayacağını savundu. Eisen, “Bu politika değişikliği, zaten geçim sıkıntısı çeken baristaların üzerine yeni bir yük bindiriyor. Yeni kıyafet almak zorunda kalacaklar ya da disiplin cezası alma riskiyle karşı karşıya kalacaklar,” dedi.
Workers United sendikası, kıyafet kodundaki değişikliklerin, taraflar arasında varılan geçici anlaşmadan “önemli ölçüde farklı” olduğunu belirterek ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na (NLRB) şikayette bulundu. Şirket ise, mağazalarda uygulanan politikalar ile müzakere edilenler arasındaki farkların “hukuka uygun ve adil şekilde” giderileceğini ifade etti.
SAATLİK ÜCRET 30 DOLAR
Öte yandan, Starbucks iş gücünün yalnızca yüzde 5’inden azını temsil eden sendikanın, sadece sınırlı sayıda mağazada etki yarattığı öne sürüldü. Şirket, saatlik çalışan ortaklarına saat başı ortalama 30 doların üzerinde maaş ve yan haklar sunduklarını belirterek sendikayı makul bir sözleşmeyi sonuçlandırmak üzere müzakerelere geri dönmeye çağırdı.
Geçtiğimiz Nisan ayı sonunda yaklaşık 500 barista, şirketin sunduğu son toplu sözleşme teklifini ücret düzenlemeleri nedeniyle reddetmişti. Starbucks, bu süreçte sendikanın delegelere “eksik bir çerçeve” sunduğunu ve bu durumun ortak ilerlemeyi baltaladığını savunmuştu.
Taraflar, 2021’den bu yana Workers United’ın örgütlediği mağazalar için bağlayıcı toplu sözleşme modeli oluşturmak amacıyla bir yılı aşkın süredir müzakere yürütüyor.