

Bir süre önce göz altı torbaları için basur kremleri kullanma akımı gündemdeyken, şimdi ise menopoz döneminde ve sonrasında kadınlar arasında vajinal kuruluk ile bu döneme bağlı yan etkileri hafifletmek amacıyla östrojen içeren kremlerin yüze uygulanmasına yönelik bir trend ortaya çıktı.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, özellikle yurt dışında popüler olan ve ülkemizde de e-ticaret sitelerinden rahatlıkla temin edilebilen östrojen içeren kremlerin ciltte kontrolsüz kullanımının yaratabileceği riskler konusunda önemli bilgiler aktardı.
Gençlerde Kullanımının Riskleri Artıyor
Prof. Dr. Kutlubay, vajinal kuruluk için doktor denetiminde kullanılması gereken bu kremlerin, ciltteki kırışıklıkların giderilmesi amacıyla uzun süreli kullanımlarının, genetik yatkınlığı olan bireylerde hormon ile ilgili bazı kanser türlerini tetikleyebileceğini ifade etti.
Uzman, “Doktor onayı olmadan ve belirlenen amaç dışında bu tarz kremlerin, özellikle güneş ışığına maruz kalan yüz gibi büyük alanlarda uzun süreli kullanımı, cilt lekelerine ve pıhtı oluşumuna neden olabilir; hatta hormon duyarlı bazı kanser türlerine yatkınlık oranını artırabilir” dedi.
Prof. Dr. Kutlubay, normal şartlarda vajinal östrojen kremlerinin menopoz veya menopoz sonrası dönemlerde vajinal kuruluğu gidermek, vajinayı nemlendirmek ve menopoz sonrası elastikiyet kaybını düzeltmek için kadın doğum uzmanlarının gözetiminde kullanıldığını belirtti ve şunları söyledi:
“Östrojen, kadınlık hormonu olarak menopoz döneminde azalmaya başlar ve bu durum bazı değişikliklere yol açar. Ancak 20-30 yaşlarındaki bireylerin sosyal medya üzerinden bu vajinal östrojen kremlerini kullandığını gözlemliyoruz. Normalde, östrojen içeren vajinal kremler, kadın doğum uzmanları tarafından reçete edilen ve ihtiyaç duyan menopoz dönemi ya da sonrası kadınlara önerilen ürünlerdir. Bu ürünler genellikle reçetesiz olarak da eczanelerden temin edilebiliyor.”
Emboli ve Kanser Riski
Prof. Dr. Kutlubay, östrojenin cilt elastikiyetini artırma ve kolajen üretimini destekleme gibi faydaları nedeniyle tercih edildiğini, ancak geniş alanlara uzun süreli uygulandığında çeşitli riskler doğurabileceğine dikkat çekti:
- Alerjik reaksiyonlar: Kızarıklık, şişme, döküntü
- Cilt lekeleri: Özellikle güneş gören yüz bölgesinde
- Sistemik etkiler: Kan dolaşımına geçerek pıhtılaşma (emboli) riskini artırabilir
- Kanser riski: Hormon seviyelerindeki artış, meme ve yumurtalık gibi östrojene duyarlı kanser türlerine yatkınlığı artırabilir
A Vitamini Daha Etkili Olabilir
Konuya dair 20’den fazla bilimsel çalışmanın özetini sunan Prof. Dr. Kutlubay, bu çalışmaların menopoz sonrası kadınlarla sınırlı olduğunu, genç bireylerde test edilmediğini belirtti. Ayrıca, aynı araştırmalarda A vitamini içeren kremlerin, östrojenli kremlerden daha etkili ve güvenilir sonuçlar sağladığı da ortaya kondu.
Prof. Dr. Kutlubay, “Konu komşu tavsiyesiyle alınan reçetesiz kremler cilt sağlığınıza zarar verebilir ve hayati sonuçlara yol açabilir. Ciltte kuruluk ya da kırışıklık gibi sorunlar yaşıyorsanız, en güvenli ve doğru yol dermatoloğa başvurmaktır.” diyerek uyarılarını bir kez daha yineledi.