

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirmesine yol açan maden faciasının 5. ve karar duruşması, yarın gerçekleştirilecek. Madenci aileleri, duruşma öncesi yaptıkları açıklamada, “Soma’da katledilen emekçilerin haklarını savunmak için herkesi duruşmaya dayanışmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
BirGün’ün haberine göre, Avukat Yıldıray Çıvgın, “Soma Davası sonuçlandıktan sonra özellikle kamu görevlilerinin yargılanmaması ciddi eleştiriler ve tepki toplamıştı. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ihlal kararı sonrasında yaklaşık iki yıl önce Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava karar aşamasına geldi.” şeklinde konuştu.
Çıvgın, savcının 28 kamu görevlisinin “kamu görevini ihmal” suçundan cezalandırılmasını talep ettiğini belirterek, “Bize göre, kamu görevini ihmal değil, taksirle ya da olası kastla öldürme suçlarından yargılanmaları gerekmektedir. Bu yargılamanın da ağır ceza mahkemesinde yapılması şart. Kamu görevlilerinin cezalandırılmasını talep ediyoruz; ancak sürecin ağır ceza mahkemesinde yürütülmesi gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz. Sorumluların en ağır cezayla cezalandırılmasını istiyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
SON DURUŞMADA NELER OLDU?
27 Şubat’ta gerçekleştirilen son duruşmada, madenci ailelerinin avukatları, davanın “görevi kötüye kullanma” suçlamasıyla açılmasını yanlış bulduklarını belirtti ve benzer olaylara dair iddianameleri mahkemeye sundu. Olayda birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasının söz konusu olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizlik kararı vermesini ve dosyayı ağır ceza mahkemesine göndermesini talep etti.
Taleplerin ardından duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasını sunarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’na bağlı görevlilerin 2009-2014 yılları arasında maden ocağında denetim yaptığını, ancak facianın ardından iş sağlığı ve güvenliği açısında ciddi eksiklikler belirlendiğini vurguladı. Sanıkların bu eksiklikleri görmediğini veya görmezden geldiğini ifade eden savcı, sanıkların görevlerini yerine getirmediğini belirtti. Ayrıca bazı sanıkların maden ocağını birden fazla kez denetlediğini ve bu durumun görevi ihmal suçunu zincirleme şekilde işlediğini aktararak cezaların artırılmasını talep etti.
Kuryeyi öldüren oğlu 27 bin lira ceza almıştı! Somali liderinin hastane faturasını Türkiye ödedi
İsmail Küçükkaya AKP ve MHP’lilere seslendi! “Mavi Vatan’a ne oldu? Gemiler neden Somali’de?”