reklam
reklam
DOLAR38,6326% -0.05
EURO43,8165% 0.2
STERLIN51,7048% 0.5
FRANG46,8160% -0.24
ALTIN4.163,53% -0,46
BITCOIN99.483,052.381
reklam

Sivas’ta Maden Ocağına Tepki: Zarar Zaten Verildi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sivas’ta Maden Ocağına Tepki: Zarar Zaten Verildi
reklam

Sivas’ın Kangal ilçesine bağlı Kangal Tekkesi köyünde, mermer ocağına verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının iptali için açılan davanın duruşması Sivas İdari Mahkemesi’nde gerçekleştirildi.

Duruşmanın ardından davayı açan köylüler ile Kangal Tekkesi Köyü Muhtarlığı adına avukat Berat Aslı Han basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

‘Adalet Herkese Gerekli’

Han, şu ifadeleri kullandı:

“Sivas ili Kangal ilçesi Kangal Tekkesi köyü mevkiinde yapılması planlanan mermer ocağına ilişkin verilen ÇED olumlu kararının iptali için burada bulunuyoruz. Bu adalet herkes için önemlidir.”

“Davamızda bölgedeki durumu detaylı bir şekilde aktardık. Dedik ki; ‘Siz burada mermer ocağı açmak istiyorsunuz ama bir kilometre ötesinde bile mermer ocakları açılmış ve yeterli verim alınmadığı için kapatılmış. Bu alanın Kangal Tekkesi köyü için bir vaha alanı olduğunu, bozkır ortasında yeşil ve sulak bir bölge olduğunun altını çizdik. Burada gerçekleşecek projenin Davulbaz Göleti’ndeki içme ve tarım sularını kurutacağını, hayvancılığı ve tarımsal faaliyetleri olumsuz etkileyeceğini belirttik. Yürütmeyi durdurma talep ettik ama bu talebimiz henüz gerçekleşmedi.”

‘Maden Zaten Zararını Verdi’

“7 Haziran 2024 tarihinde keşfimiz yapıldı. Bilirkişilerle birlikte maden ocağından köye kadar yürüdük ve tüm kaynakları gözler önüne serdik. Bilirkişilerin raporu 5 ay 15 günde hazırlandı. Sadece bizim lehimize bir rapor geldi. Ancak karşı taraftan itiraz geldiği için dosya ek rapora gitti. Ek rapor sonrası 2025 yılı Şubat ayının sonunda yürütmeyi durdurma kararı alabildik. 14 ay sonra alınan bu karar sayesinde maden şirketi 4,5 ay boyunca köyde faaliyet gösterdi ve çevreye zarar vermeye başladı. Bunun rehabilitasyonu için de gerekli hukuki girişimlerde bulunacağız.”

‘İptal Kararı Bekliyoruz’

“Gerek jeoloji mühendisi, gerek hidrojeoloji ve ziraat mühendisleri, gerçekleştirilecek projenin çevreye onarılmaz zararlar vereceğini açıkladı. Duruşmada bu detayları dile getirdik. Davulbaz Göleti’nin ÇED raporunda dahi adının geçmediğini, bölgedeki 600-700 yıllık tescilli anıt ağacının ÇED raporunda yer almadığını ifade ettik. Alevi inanç merkezi olan Samut Baba tekkesine ve çevresine verilecek zararların gerekli şekilde belgelenmediğini belirttik. Yürütmeyi durdurma kararı alındı ve en kısa sürede bu ÇED olumlu kararının iptalini bekliyoruz. Davamızın kabul edilmesini talep ettik.”

‘Su Kaynakları Kurutuldu’

Sivas Çevre Platformu’ndan Adnan Yılmaz da şunları ifade etti:

“Maalesef Sivas’ın doğası, İğde ilçesiyle birlikte vahşi madencilik yöntemiyle yok olmaktadır. Tekke köyü de bunun açık örneklerinden biridir. Sadece Tekke köyü değil, Bakırtepe’de de benzer bir dava için buradaydık. Bakırtepe’deki yaşam alanları da tahrip edildi. Su kaynakları kurutuldu. Bakırtepe’ye yakın Alacağan köyünde ise Erdemir madencilik altın madeni çıkarmaya çalışırken insanların yaşam alanları yok edilmektedir. Hayatın her alanında yaşam savunucuları olarak mücadelemizi sürdüreceğiz.”

‘Maden Başlarsa İnsanlar Gelemeyecek’

Tekke köyünden Süleyman Ülger, şu ifadeleri kullandı:

“Köyümüzde büyük şehirlerden, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir’den 500 emekli insan var. Bugün emekli maaşı ortalama 15 bin lira, bu insanlar yazın köylerine gelir. Sadece gezmek için değil; domates, salatalık gibi ürünleri yetiştirmek için geliyorlar.”

“Eğer bu maden projesi hayata geçerse, bu insanlar köylerine gelemez hale gelecekler. Onların burada yaşamalarını sağlayacak bir ortam kalmayacak. Ayrıca, bu maden ocağının taşımaları sırasında meydana gelecek toz ve duman da çevreyi olumsuz etkileyecektir.”

reklam

YORUM YAP