

Sivas İdare Mahkemesi, Kangaltekkesi köyü sakinlerinin, bölgede planlanan mermer ocağına ilişkin verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu” kararının iptali talebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na karşı açtığı davayı sonuçlandırdı.
Mahkeme, mermer ocağına verilen “ÇED Olumlu” kararını iptal etti.
Mahkemenin gerekçesinde, faaliyete geçirilecek mermer ocağı için davalı idare tarafından verilen “ÇED Olumlu” kararının dayanağı olan proje tanıtım dosyasının maden, çevre, orman ve ziraat mühendislikleri açısından Çevre Kanunu, ÇED Yönetmeliği ile kamu yararı, yöre halkının bireysel çıkarları ve sürdürülebilirlik açısından yeterli bulunmadığı belirtildi.
‘Sular Etkilenebilir’
Ayrıca, maden sahasında Kangaltekkesi köyüne ait su kaynaklarının bulunduğu vurgulanan kararda, köye ve Bozarmut Göleti’ne akan derelerin madencilik faaliyetlerinden etkilenebileceği; bu durumun yüzey ve yer altı sularını, dolayısıyla içme sularını olumsuz yönde etkileyebileceği ifade edildi.
‘Haritalar Yetersiz’
ÇED raporunda, Davulbaz Göleti ve proje etki alanı içindeki Kangaltekkesi Mahallesi’nde yer alan karstik kaynaklarla ilgili yeterli bilgi sağlanmadığı belirtilirken, ÇED raporu ve eklerinde yüzey ve yeraltı karst morfolojisine dair değerlendirme eksikliği olduğu kaydedildi. Ayrıca, jeoloji, hidrojeoloji, hidroloji ve deprem haritalarının yalnızca görsel olarak sunulduğu ve yetersiz olduğu, jeolojik kesitlerin proje alanındaki jeolojik yapıyı yeterince temsil etmediği ifade edildi.
Kararda şu sonuca varıldı: “Eksik değerlendirmelere dayalı proje tanıtım dosyasına dayanarak oluşturulan ‘ÇED Olumlu’ kararında, belirtilen yönlerden hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”
İdare mahkemesinin kararına Danıştay’da itiraz edilebileceği de belirtilmiştir.