

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında gündemle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Harcamalarda frene bastıklarını vurgulayan Şimşek, hem iç hem de dış gelişmelerin rezervlere olumsuz yansıdığını, büyük ölçüde yabancı çıkışı yaşandığını belirtti.
Şimşek, ayrıca “Yatırımcılar, içerideki siyasi gelişmelere karşı programın dayanıklılığını sorguladı; programa oldukça güçlü bir destek var” dedi.
Şimşek’in önemli açıklamaları ise şöyle:
– New York’ta kredi derecelendirme kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya geldik. Yatırımcılarla buluşarak 2 bine yakın kişiyle iletişim kurduk.
– Yatırımcılarla yapılan toplantıları dört ana başlık altında toplayabiliriz. İlk olarak içerideki gelişmelere karşı programın dayanıklılığına odaklandık. Bir taraftan yapısal dönüşüm, diğer taraftan ise dezenflasyon konularını ele aldık.
– Yatırımcılar, içerideki siyasi gelişmelere rağmen programın dayanıklılığını sorguladılar; programa güçlü bir destek olduğu görünmektedir.
– Programa olan siyasi destek oldukça yüksek seviyelerde.
– İkinci ana başlık ise küresel belirsizlikler. Türkiye’nin bu belirsizliklere karşı dayanıklılığı ile ilgili sorular yöneltildi. Katıldığımız resmi toplantılarda en sık telaffuz edilen kelime belirsizlik oldu.
İçerideki Gelişmeler Rezervlere Yansıdı
– Risk iştahındaki azalma, Türkiye’deki fon çıkışını tetikliyor. Hem içeride hem dışarıda yaşanan gelişmeler rezervlere yansıdı ve büyük ölçüde yabancı çıkışı gözlemlendi. Rezerv kaybının yüzde 60’ı offshore kaynaklıdır.
– ABD’nin Türkiye’ye uyguladığı ek tarife %10 oranında. Türkiye bu açıdan avantajlı konumda. Kırılma anında, Türkiye’ye fiyattan bağımsız olarak talep gelecektir ve bu taleplerin geldiğini de duyuyoruz.
– Fon çıkışları açısından bir miktar daha fazla etkilenmiş olabiliriz; fakat ortalık sakinleştiğinde Türkiye’nin ciddi avantajları ortaya çıkacaktır.
– Düşen emtia fiyatları Türkiye açısından son derece olumlu etkilere sahip. Bu durum, hem enflasyonu hem de cari açığı aşağı çekici bir nitelik taşımaktadır.
– Enflasyon, TCMB’nin hedef patikasında gerçekleşecek. Beklentilerde sınırlı bir kötüleşme var, lira kaybı söz konusu ancak petrol fiyatlarındaki düşüş, açık bir şekilde dezenflasyonist bir etki yaratmaktadır.
– İhracatçılara destek artırmayı planlıyoruz.
– Bütçede harcama disiplinini sürdüreceğiz. Şu anda harcamalarda frene basmış durumdayız, özellikle zorunlu olmayan esnek harcamalarda. Harcama disiplinine dair aklımızda zerre kadar tereddüt yok.
– Yeni ABD yönetimi ile diyaloğumuz her seviyede son derece güçlü bir şekilde devam etmektedir.