reklam
reklam
DOLAR38,7741% 0.03
EURO43,1610% -1.12
STERLIN51,2132% -0.72
FRANG46,0284% -1.28
ALTIN4.024,25% -2,88
BITCOIN104.018,38-0.657
reklam

Sarıkız Bile İcralık Oldu: Çiftçi İthalata Yenildi

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sarıkız Bile İcralık Oldu: Çiftçi İthalata Yenildi
reklam

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sektöründeki ekonomik krizin üreticilere olan etkilerini değerlendirdi. Et üretiminin düşmesi ve sektörde artan ithalat bağımlılığına dikkat çeken Gürer, borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin hayvanları ve tarım makineleri gibi varlıklarının icra yoluyla satıldığını belirterek, bu durumu “tarımın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir sorun” olarak ifade etti.

‘Bu Sadece Bireysel İflas Değil’

Gürer, icra belgeleri paylaşarak, “Nisan ayında Tekirdağ Çerkezköy’de bir çiftçinin borçları nedeniyle 33 Malta melezi anaç keçi ve 30 oğlak, toplam 277 bin 338 TL muhammen bedelle satışa çıkarılmıştı. Benzer bir durum Eskişehir Beylikova’da da yaşandı. Burada 10 Holstein dişi sığır, 800 bin TL muhammen bedelle satışa sunulmuş durumda. Borçlarını ödeyemeyen üreticiler hayvanlarını kaybediyor. Bu yalnızca bireysel bir iflas değil, ülkemizin hayvancılık kapasitesinin doğrudan küçülmesidir” dedi.

Hayvanlar icra yoluyla satılıyor

‘İşletmelerini Dahi Koruyamayacak Noktadalar’

Gürer, hayvanların yanı sıra tarımsal üretim için kritik öneme sahip makinelerin de icra yoluyla satıldığını ifade ederek, “Nisan ayında Türkiye’nin dört bir yanında tarım makineleri ve ekipmanları icra yoluyla satışa sunuldu. Niğde’den sıyırıcı bıçak 3 bin TL’ye, Bursa’dan ekim mibzeri 110 bin TL’ye, Denizli’den balya makinesi ise 3 milyon 700 bin TL’ye satılık ilanlarıyla karşı karşıyayız. Mayıs ayında İzmir Foça’dan bir grup tarım makinesi, Manisa’dan zeytin yıkama makineleri ve Denizli’den balya makineleri icra süreçlerine dahil edildi. Üreticilerin bu araçlardan mahrum kalması, üretim zincirini daha da zayıflatacaktır” dedi.

Hayvancılıkta İthalat Tepkisi

Ömer Fethi Gürer, iktidarın mevcut tarım politikalarının bu krize yol açtığını belirterek, “İcra dairelerinde hayvanlar, tarım makineleri ve hatta besi damları satışa sunuluyorsa, tarımdaki krizin varlığı görmezden gelinemez. Üreticiler borçlarını ödeyemez hale gelmişken, hayvancılık ithalatla sürdürülmeye çalışılıyor.” dedi.

İthalat sorunları

‘Ülkemizin Gıda Güvenliği Açısından Dikkate Alınmalı’

Gürer, yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı ve “Mevcut politikalar bu yapıyı daha da zayıflatıyor. Bu kriz, yalnızca üreticilerin değil, ülkemizin gıda güvenliği açısından da dikkate alınması gereken bir durumdur. Somut çözüm adımları atılmazsa, et üretimi azalacak, ithalat bağımlılığı artacak ve Türkiye’nin tarımsal kalkınması zarar görecektir.” dedi. Son yıllarda ithalatın bitirileceği vaadi ile gelen Tarım ve Orman Bakanları’nın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten Gürer, yerli besicilerin borçlarını ödeyerek hayvancılık yapmaktan uzaklaştığını ifade etti.

Yerli üretim sorunları

‘Borçlanmaya Mahkum’

Yerli üreticiyi korumak için yeterli adımlar atılmadığını belirten Gürer, “İthalat kapıları ardına kadar açıldı. Sonuç olarak üreticimiz borç batağına sürükleniyor, hayvanları icra yoluyla satılıyor ve işletmeler kapanıyor. İthalata harcanan milyarlarca lira, yerli üreticiye aktarılsaydı bugün bu tabloyla karşılaşmazdık. Tarım sektöründeki borç miktarı son bir ayda 935 milyar 936 milyon TL’den 970 milyar 137 milyon TL’ye yükseldi. Bu durum, çiftçilerin artan maliyetler karşısında borçlanmaya mahkum kaldığını ortaya koyuyor.” dedi.

reklam

YORUM YAP