reklam
reklam
DOLAR38,7524% 0.27
EURO43,5871% -0.03
STERLIN51,3259% -0.27
FRANG46,5830% 0.25
ALTIN4.123,44% 0,48
BITCOIN103.051,526.149
reklam

Sabıkasıyla Gündem Olan Şahıs: Adalet Bakanı’nın Açıklamaları

Yayınlanma Tarihi : Google News
Sabıkasıyla Gündem Olan Şahıs: Adalet Bakanı’nın Açıklamaları
reklam

TBMM Başkanvekili ve DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder için düzenlenen anma töreni sonrasında, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e yumrukla saldıran Selçuk Tengioğlu’nun geçmişi, kamuoyunda yeni tartışmalara yol açtı.

Tengioğlu’nun 2004 yılında iki çocuğunu öldürdüğü ve hırsızlık ile tehdit suçlarından birçok kaydı bulunduğu belirtildi. İçişleri Bakanlığı, “Müebbet hapis cezası almış olan S.T., 2020 yılında şartlı tahliye ile serbest bırakıltı.” bilgisini aktarmıştı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, böyle bir kişinin neden ve nasıl tahliye olduğu konusunda gelen eleştirilere cevap verdi:

“CHP Genel Başkanı Sayın Özgür Özel’e yönelik gerçekleştirilen fiziki saldırı hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı derhal adli soruşturma başlatmıştır, saldırıyı gerçekleştiren şüpheli gözaltına alınmıştır. Soruşturma titizlikle ve çok yönlü bir şekilde devam etmektedir.”

İlgili şahsın, 2004 yılında iki çocuğunu kasten öldürme ve kasten yaralama suçlarından İskenderun 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından iki kez müebbet hapis ve ek hapis cezası aldığı anlaşılmaktadır.

Suçun işlendiği dönemde mevcut olan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 647 sayılı Ceza İnfaz Kanunu hükümleri çerçevesinde, ilgili şahıs ceza evinde 16 yıl kaldıktan sonra, 2020 yılında şartlı tahliye edilmiştir.

2005 yılında AK Parti döneminde yapılan köklü reformlarla Türk Ceza Kanunu ve Ceza İnfaz Kanunu tamamen değiştirilmiş; suçlara verilen cezalar artırılmış ve infaz süreleri uzatılmıştır.

‘Eski Mevzuata Göre Tahliye Edildi’

Ancak söz konusu saldırgan, bu değişikliklerden önce suç işlediği için eski mevzuata göre cezaevinden tahliye edilmiştir. Mevcut mevzuat gereği aynı suçu işlemiş olsaydı, birden fazla ağırlaştırılmış müebbet ve ek hapis cezası alması durumunda Ceza İnfaz Kanunu 107/3-a maddesine göre en az 36 yıl yüksek güvenlikli ceza infaz kurumunda kalacağı açıktır.

Sonuç olarak, kamuoyunda bazı çevrelerce yayılan ‘müebbet aldı, serbest bırakıldı’ yönündeki değerlendirmeler gerçeği yansıtmamaktadır; bu durum hukuki ve infaz sürecine dair bilgi eksikliklerinden kaynaklanmaktadır.

reklam

YORUM YAP