

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan aylık piyasa raporuna göre, Rusya’nın Nisan ayındaki petrol ve petrol ürünleri ihracatından elde ettiği gelir 13,2 milyar dolara geriledi.
Bu rakam, Haziran 2023 itibarıyla kaydedilen en düşük ihracat geliri olarak dikkat çekiyor. İhracat gelirlerindeki bu düşüşte, küresel talebin zayıf seyretmesi ve uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğu görülüyor.
IEA, Nisan ayında Rus ham petrolünün varil başına ortalama fiyatının 55,6 dolara kadar düştüğünü belirtiliyor. Bu fiyat, G7 ülkeleri tarafından belirlenen tavan fiyatın da altında kalmış durumda. Raporda, “Rus petrol fiyatları uluslararası eğilimleri izliyor” ifadesiyle, artan ticaret belirsizliğinin global ekonomi ve petrol talebi üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekildi.
Yılın başından bu yana Brent petrol fiyatları yüzde 14’ten fazla düşerken, ABD’nin gümrük tarifesi politikaları ve Çin’deki düşük talep bu düşüşte önemli rol oynamıştır. Ayrıca, İran’dan gelen petrol akışındaki artış ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile müttefiklerinin 2022’den bu yana kısıtladığı üretimi yavaş yavaş artırması, ilerleyen aylarda arz fazlası riski konusunda endişelere yol açtı.
Rusya’nın ekonomisi, gelirlerinin yaklaşık yüzde 30’unu petrol ve doğalgazdan sağladığı için fiyatlardaki dalgalanmalara karşı oldukça duyarlıdır. Nisan ayında Rusya’nın bütçe açığı genişlerken, Ukrayna’daki savaşın getirdiği maliyetler nedeniyle düşen petrol gelirleri Kremlin için ek mali baskılara neden oldu.
IEA’nın raporuna göre, Nisan ayında Rusya’nın günlük toplam petrol ihracatı 7,55 milyon varille önceki iki aya göre hafif bir artış gösterdi. Ülkenin doğusundaki ESPO kalitesindeki ham petrol ihracatı ise günlük 1 milyon varili aşarak rekor seviyeye ulaştı. Ancak, Çinli rafinerilerin bu kaliteye olan talepleri azalırken, daha derin fiyat indirimleri alternatif alıcıları çekmeye başlıyor.
Rapor, Nisan ayında Rusya’nın toplam ham petrol üretiminin günlük 9,3 milyon varile çıktığını tahmin ediyor. Bu artış, ihracattaki yükseliş ile birlikte yerel rafineri faaliyetlerinin toparlanmasından kaynaklanıyor. “Nisan ayındaki ateşkes, Ukrayna’nın insansız hava aracı saldırılarına kısa bir ara sağladı ve Rus rafinerilerinin kısmen yeniden işletilmesine olanak tanıdı” deniliyor.