Kremlin’in üst düzey yetkililerinden Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, NATO’nun Baltık ülkeleri ve Doğu Avrupa’daki askeri varlığını sona erdirmenin, savaşın sona ermesi için temel bir ön koşul olduğunu belirtti. Ryabkov, olası bir barışın başlangıç noktası olarak NATO birliklerinin Doğu Avrupa’dan çekilmesi gerektiğini vurguladı ve “ABD, güvenlik alanındaki temel çatışmaların kök nedenlerini ortadan kaldırmak için somut adımlar atmalıdır. Bunun başında ise NATO’nun doğuya genişlemesi yer alıyor” dedi.
“NATO BİRLİKLERİ KÜÇÜLTÜLÜRSE GÜVENLİK ARTAR”
Baltık bölgesindeki NATO askeri varlığının Rusya için ciddi bir ‘tehdit’ oluşturduğunu söyleyen Ryabkov, “Rusya’nın sınırlarına yakın bölgelerde NATO’nun saldırı kapasitesine sahip silahların konuşlandırılmaması gerektiğini her zaman belirttik. Doğu Avrupa’daki NATO birliklerinin azaltılması, kıtanın genel güvenliğine katkı sağlayacaktır” ifadesinde bulundu.
NATO’NUN VARLIĞI HENÜZ GÜÇLENDİRİLİYOR
Bu açıklamalar, Rusya’nın 2022’de başlattığı Ukrayna savaşı öncesinde yaptığı taleplerin bir uzantısı olarak değerlendiriliyor. O dönemde göz ardı edilen bu taleplerin ardından Estonya, Letonya ve Litvanya gibi Baltık ülkeleri NATO’nun doğu kanadındaki askeri varlığını artırma yoluna gitti.
Bazı Baltık ülkeleri Moskova karşıtı sert tutumlarını yasal düzenlemelerle pekiştirirken, Rus Ortodoks Kilisesi’nin faaliyetlerini de sınırlandırdı. Newsweek’in bir analizine göre, NATO’nun şu anda Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya ve Slovakya’da çok uluslu askeri birlikleri ve tugayları bulunuyor.
UZMANLARDAN “YENİ BİR SOĞUK SAVAŞ” UYARISI!
Rabobank analistlerinden Michael Every, Kremlin’in bu taleplerinin yalnızca Ukrayna Savaşı’nı değil, aynı zamanda Avrupa-Rusya ilişkilerinin uzun vadeli geleceğini de etkileme potansiyeline sahip olduğuna dikkat çekerek, “Eğer NATO bu bölgelerden çekilirse, bu Avrupa Birliği’nin mevcut yapısının sonu olabilir. Ancak taleplerin kabul edilmemesi halinde Avrupa ile Rusya arasında kalıcı bir düşmanlık durumu ortaya çıkabilir” dedi.
Every, Rusya’nın savaş ekonomisine geçtiğini, satın alma gücü paritesine göre 7 trilyon dolarlık bir ekonomik kapasiteye ve geniş doğal kaynaklara sahip olduğunu hatırlatarak, mevcut gerilimin sadece siyasi değil, ekonomik ve toplumsal açılardan da büyük sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.
NATO’dan Rusya tehdidine karşı dev silahlanma programı!
Rusya’dan Ukrayna’ya yeni hamle: 7 köyü aldı, 1390 İHA’yı düşürdü!
Warning: Undefined array key "basin_ilanno" in /home/karsimedyacom/public_html/wp-content/themes/theHaberV8/thewp/single_resmiilanlar.php on line 54