

SONGÜL DALGIÇ BİLGİLİ / NEFES
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) ile EY Parthenon Türkiye’nin işbirliğiyle hazırlanan “Perakende Pazarının Geleceği ve Küresel Trendler” isimli rapor, enflasyonun tüketici davranışlarına olan etkilerini ortaya koyuyor. 30 farklı ülkede gerçekleştirilen ve 23 bin kişinin katıldığı anket sonuçlarına dayanan bu rapora göre, tüketicilerin yüzde 78'i markaların paket boyutlarının küçüldüğünü ancak fiyatların ya aynı ya da daha yüksek olmaya devam ettiğini gözlemlediklerini belirtmişlerdir.
KÂRLILIKLARDA DÜŞÜŞ
Anket katılımcılarının yüzde 39'u, gelecekte ikinci el ürün satın alma eğilimlerinin artacağını düşünüyor. Ayrıca yüzde 35'i, marka bağlılığının artık satın alma kararlarını etkileyici bir unsur olmadığını ifade ediyor. Yüzde 41'i, ürünlerin sağlıklı olması durumunda uzun vadede satın alma kriterleri arasında yer alacağını belirtiyor. Katılımcıların yüzde 67'si ise market markalı ürünlerin, büyük markalar kadar iyi ihtiyaçları karşıladığı düşüncesindeler.
Raporun lansman toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım, Gıda ve Hizmetler Yuvarlak Masa Başkanı İzzet Özilhan, küresel perakende pazarının 2024’te 18.6 trilyon dolara ulaşacağını vurgularken, “Ülkemizde perakendenin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki payı 2023’te yüzde 14’e yaklaşacak” ifadesini kullandı. Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Önder Özpamukçu ise, enflasyonu kontrol altına almak amacıyla kısılan talebin kârlılıkları düşürdüğünü ve yatırım isteğinin azaldığını belirtti. Özpamukçu, “Enflasyon, arzı artırarak da engellenebilir” şeklinde konuştu. Trendyol Grubu Başkan Yardımcısı Sinan Cem Şahin, e-ticaretin perakende içindeki payının 2024’te yüzde 20’ye yaklaşacağını duyurdu.