

ÖZLEM GÜVEMLİ / NEFES
CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in, “Önümüzdeki Salı Sayıştay’ın ‘İşlem yapın’ deyip, bunların yapmadığı İstanbul’daki belediyeleri teker teker kanıtlarıyla açıklayacağım. Fatih Belediyesi’nden başlayacağım. Fatih Belediyesi’nin operasyon yapılması gerektiği halde beklettiğiniz dosyalarını haftaya Salı açıklayacağım.” şeklindeki açıklaması, Fatih Belediyesi üzerindeki dikkatleri artırdı.
Sayıştay’ın belediyelere yönelik yaptığı denetimlerle ilgili son raporlar 2024 yılının Kasım ayında kamuoyuna açıklandı. Bu raporlarda, belediyelerin 2023 yılına ait performansı ortaya kondu. Fatih Belediyesi’nin 2023 yılına ilişkin Sayıştay denetim raporunda mali rapor ve tabloların doğru ve güvenilir bulunduğu, ancak mevzuata aykırı bir dizi uygulamanın tespit edildiği ve belediyeye uyarıda bulunulduğu bildirildi.
YURT ANLAŞMASININ ALTINDAN TURİSTİK OTEL ÇIKTI
Sayıştay denetçilerinin belirlediği usulsüzlüklerden biri, öğrenci yurdunun yerine otel açılmasıydı. Rapora göre, belediye, 2015 yılında kendi arsası üzerinde öğrenci yurt binası yapılması ve 25 yıl süreyle işletilmesi için bir firma ile sözleşme imzaladı. Ancak yüklenici firma, anlaşmaya uymayarak “Burçkin Otel Süleymaniye” adıyla ruhsatsız bir turistik otel işletmeye başladı. Fatih Belediyesi, sözleşmeyi fesh ederek binayı tahliye etmeyi, yüklenicinin kesin teminatını gelir kaydetmeyi ve binanın öğrenci yurdu olarak kullanılabilmesi için gerekli tadilat giderini firmadan talep etmeyi planlıyor. Ayrıca firmanın haksız kazancının tespit edilerek tazminat talep edilmesi amacıyla dava açılması gerektiği kaydedildi.
HAZİNEYE 232 BİN TL ÖDENDİ, TEK KURUŞ KİRA ALMADI
Raporda, Hazine’ye ait olan ve kira karşılığında Fatih Belediyesi’ne tahsis edilen 16 dairelik binanın, Hazine’den izin alınmadan bir dernekler federasyonuna 10 yıllığına tahsis edildiği belirtildi. Belediyenin, binanın kullanım hakkı için Hazine ve Maliye Bakanlığına 232 bin TL ödediği ancak binayı kullanan derneğin belediyeye herhangi bir kira bedeli ödemediği görüldü. Bu bina, Trabzon Dernekleri Federasyonu tarafından kullanılmakta. Molla Gürani Mahallesi’ndeki taşınmazın, mevzuata aykırı olarak amatör bir spor kulübü derneğine 15 yıllığına tahsis edilmesi de dikkat çekti. İmar planlarında park alanı olarak belirlenen bu yerlerin, amacı dışında spor kulübü binası ve otopark olarak kullanılması da belgelerle tespit edildi.
REKLAM ALANLARI İHALESİZ KULLANDIRILDI
İBB’ye yönelik operatif işlemlerde sıkça gündeme gelen reklam alanları, Fatih Belediyesi’nin denetiminde de sorun oldu. Belediyeye ait reklam panolarının bir kısmının idarenin hizmet ve tanıtım amaçları için kullanıldığı, bir kısmının ise ihaleye çıkmadan belirlenen bir firmaya belirli bir bedel karşılığında kullandırıldığı belirlendi.
BAŞKAN YARDIMCILARINA ÇİFT HUZUR HAKKI
Raporda, belediyeye bağlı iki şirkette, yönetim kurulu başkanı ve üyesi olarak görev yapan memur statüsündeki başkan yardımcılarına, her iki şirketten de huzur hakkı ödemesi yapıldığı tespit edildi. Mevzuata göre, belediyede memur olan kişilerin belediye şirketlerinin yönetim kurullarında görev alması durumunda yalnızca bir şirketten huzur hakkı ödenebileceğine dikkat çekildi. Belediye şirketlerinin yönetim kurullarında görev yapan memurlara birden fazla şirketten huzur hakkı ödenmesi mevzuata aykırı bulundu.
OTOPARK GELİRLERİ MAL ALMAK İÇİN KULLANILDI
Raporda, belediyenin elde ettiği otopark gelirlerinin yalnızca bölge otoparkları için gerekli arsa alımları ile otopark inşasında kullanılması gerekmekteyken, bu gelirlerin cari giderlerde kullanıldığı görüldü. 2023 yılı içinde toplamda 4 milyon 785 bin 200 TL’lik otopark gelirinin mevzuata aykırı şekilde belediyenin mal ve hizmet alımları için cari hesaplara aktarıldığı belirlendi.