

Hayatı boyunca öğrencilerin eğitimine yön veren Gülnur Tunca, şimdi tüm bilgi ve emeğini otizmli oğlu Tuna’nın başarısına adadı. Oğlunun yüzme yeteneğini keşfeden Tunca, iş hayatını geride bırakarak onun spor kariyerine odaklandı.
İstanbul Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği mezunu olan ve uzun yıllar yurt dışı eğitim danışmanlığı yapan Tunca, 2003 yılında doğan oğlu Tuna’nın 2,5 yaşında otizmli olduğunu öğrendi. Suyun Tuna’yı mutlu ettiğini fark eden anne, onun sporla hayata tutunmasını sağladı.
Tunca, oğlunun yüzmedeki ilerlemesi için 2013 yılında kariyerine son verdi. Okuldan antrenmanlara kadar tüm süreçlerde Tuna’nın yanında olan anne, onu yurtiçi ve yurtdışındaki yarışmalara da götürdü. Bu azim kısa sürede meyvelerini verdi.
Tuna Tunca, 2018’de Çanakkale Boğazı’ndaki ilk açık su yarışında engelli kategorisinde ikinci oldu ve İstanbul Boğazı’nı üç kez geçti.
Sakız Adası-Çeşme parkurunu başarıyla geçen Tuna, Bodrum, Marmaris ve Göcek’teki 5 km’lik yarışlarda madalyalar kazandı. 2021’de Mısır’daki dünya şampiyonasında 10 km yüzerek dördüncülük elde etti.
Capri-Napoli Ultramaratonu’nda 36 km mesafe yüzerek en iyi ikili kupasının sahibi olan Tuna, şu an Manş Denizi geçişi için hazırlık yapıyor.
Anne Gülnur Tunca, yaşadıkları süreci şu sözlerle özetledi:
“Ben bir anneyim, şartlarım farklı olduğu için ona uygun hareket etmek zorundayım. Şartlar bunu gerektiriyor. Biz asla Tuna’ya engelli olarak bakmadık.”
Tuna’ya sporcu kimliği kazandırmanın zorlu bir yol olduğunu ifade eden Tunca, “Tuna’nın daha çok ilgiye, planlı bir hayata, sevgiye ve yol göstericiliğe ihtiyacı olduğunu anlayınca, sorgusuz sualsiz kariyerimi sonlandırma kararı aldım ve enerjimi ona yönlendirdim.” dedi.
Hayatını oğluna göre şekillendiren Tunca, sözlerini şöyle tamamladı:
“Artık Tuna, otizmli bir açık su maraton yüzücüsü ve haziranda Manş Denizi geçişini tamamlayacak. Fransa kıyılarına vardığında bayrağı kaldıracak, o an oturup ağlayacağım. Tuna suda çok mutlu, ben de karada çok mutluyum.”