

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) süren görüşmelerle, optisyen ve gözlükçü işletmelerinin çalışma esasları yeniden düzenleniyor. Sektör temsilcileri, bu değişiklikle birlikte korsan optisyenlerin faaliyetlerinin engelleneceğini umuyor.
Görüşülen kanun teklifi, Optisyenlik Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikleri kapsıyor.
Önerilen düzenlemeye göre, optisyenlerin işletme kayıtlarını, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen yöntem ve kurallara göre tutmaları zorunlu olacak.
Optisyenlik uygulamalarına aykırı hareket edenlere, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. Ayrıca, “optisyenlik uygulamaları”, “optisyenlik müessesi”, “mesul müdür”, “müessesede bulunma”, “istisnalar”, “optisyenlik ünvanı”, “kayıt” ve “denetim” çerçevesindeki yasakların 5 yıl içinde tekrar edilmesi durumunda, ceza iki katına çıkarılacak. Üç defa aykırı davranış halinde ise ilgili optisyen 1 yıl süreyle meslekten men edilecek.
Odalara Üyelik Şartı Getirilecek
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan, gözlükçülük ruhsatına sahip eczacılar hariç, odalara üye olmayan optisyen ve gözlükçüler mesleki faaliyet yürütemeyecek.
Optisyenlik işletmesi kurmak isteyen gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri, işletmelerini 30 gün içinde ilgili ticaret veya esnaf siciline kaydettirmek ve bu durumu sicil gazetesinde ilan etmekle yükümlü olacak.
Her ilde, en az 150 meslek mensubu bulunan bir oda kurulacak. Genel kurul, odaya kayıtlı üyelerin katılımıyla gerçekleşecek ve yılda bir kez eylül ayında toplanacak.
Teklif, optisyen-gözlükçüler odalarıyla birlikte Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği'ne dair düzenlemeleri de içeriyor.
Ayrıca, kanun ve meslekle ilgili diğer mevzuat hükümlerine uymayan veya meslek onuruna aykırı davranışlarda bulunan üyeler, “kınama”, “para cezası” ve “meslek icrasını durdurma” gibi yaptırımlar ile karşılaşacak.
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Başkanı Ergün Karaçanak, bu teklifle birlikte birliğin organ ve yetkilerinin yeniden yapılandırılacağını, böylece birliğin etkin bir şekilde faaliyet göstereceğini ifade etti.
Karaçanak, meslektaşlarının kamuya daha sağlıklı hizmet vermesi ve etkin bir denetimin sağlanacağına dikkat çekerek şunları söyledi:
“Odalara üyelik şartıyla, sahte diplomaların önüne geçecek çifte kontrol mekanizması ve mesleki disiplin sağlanacak. Bu sayede, tüketicileri korsan optisyenlerden koruyabileceğiz. Ayrıca, tüketiciler şikayetlerini doğrudan odalarımız aracılığıyla yapabilecek. Böylelikle uzlaştırma ve problem çözme süreçlerinde daha etkin olacağız. Halihazırda yasak olan internet üzerinden tıbbi cihaz kapsamındaki ürünlerin satışını denetleyebilecek ve tespit ettiğimiz usulsüzlükleri ilgili idarelere bildirebileceğiz. Vatandaşların internetten değil, optisyenlerden alışveriş yapması göz sağlıkları açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca, meslektaşların teknoloji ile uyum sağlaması yönünde alabilecekleri eğitim ve çalışmalar noktasında bu düzenleme büyük bir kazanım olacak. Optisyenlik, zincir mağazaların ticaret için yaptığı bir meslek olmaya başladı. Bu düzenleme, haksız rekabetin önüne geçilmesi konusunda da önemli faydalar sağlayacaktır.”