

OpenAI, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olmaktan çıkarak, dış yatırıma açık ve kar amacı güden bir şirket olmayı hedefliyor.
Financial Times’a göre, bu görüşmeler, OpenAI’nin başlangıçtaki kar amacı gütmeyen modelini terk edip, sınırlı kar oranıyla dış yatırımlara izin veren bir yapıya geçişini amaçlayan planlı yeniden yapılanma açısından kritik bir öneme sahip.
Microsoft’un OpenAI’da daha önce yaptığı 13 milyar dolardan fazla yatırım ile ortaklığın şartları üzerine yapılan müzakerelerde, şirketin yeniden yapılandırılması karşılığında alacağı hisse oranı da değerlendirilmektedir. Taraflar, Microsoft’un 2019 yılında 1 milyar dolarlık yatırım yaptığı daha geniş kapsamlı anlaşmayı yeniden müzakere ederken, bu anlaşmanın 2030 yılına kadar geçerli olduğu ve Microsoft’un OpenAI’nin yapay zeka modelleri ve ürünleri gibi fikri mülkiyetine erişiminin şartlarını düzenlediği belirtiliyor.
Bazı kaynaklara göre, Microsoft, 2030 sonrası OpenAI’nin geliştirmelerine erişimin devam etmesi şartıyla yeni şirketteki hissesinin bir kısmından feragat etmeye istekli. Bu durum, büyük dil modelleri (LLM) geliştiren şirketlerin yeniden yapılandırılması ve geleceği açısından kritik bir önem taşıyor.
OpenAI CEO’su Sam Altman, şirketin nihai hedefinin insan zekasını aşan gelişmiş yapay zeka (AGI) sistemleri oluşturmak olduğunu belirtti.
Geçen hafta OpenAI, kâr amacı gütmeyen yönetim kurulunun örgütün kontrolünü elinden alma yönündeki tartışmalı bir planı geri çekti. Ancak şirket, kamu yararına odaklanacak bir hukuk yapısı olan Kamu Yararına Çalışan Şirket’e (KAY) dönüşmeyi hedefliyor.
OpenAI’nin rakipleri olan Anthropic ve Elon Musk’ın xAI girişiminin de benzer bir modeli benimsediği ve bunun hisse senedi dağıtımı yoluyla yatırımcı çekmeye olanak tanıdığı ifade ediliyor. Şirkete yakın bir kaynağa göre bu değişim, yatırımcılardan gelen önemli bir talep ile gelecekte halka arzın (IPO) gerçekleşmesini mümkün kılabilir.
Devam eden teknolojik iş birliğine rağmen, OpenAI ile Microsoft arasındaki ilişki giderek daha gergin hale geliyor. Microsoft, OpenAI’nın yapay zeka modellerini kendi yazılım ürünlerine entegre ederken, girişim için gerekli eğitim kaynaklarını sağlıyor. Ancak bağımsızlık arayışındaki OpenAI, kendi altyapısını geliştirerek Stargate şeklindeki büyük bir projeyi hayata geçirmek için SoftBank ve Oracle gibi şirketlerle iş birliği yapıyor.
Microsoft’un üst düzey yöneticilerinden birine göre, iki şirket arasındaki gerginliğin bir kısmı, OpenAI’nin ortakların kendi operasyonlarına müdahale etmeden yatırım ve altyapı desteği sağlamasını beklemesinden kaynaklanıyor. Görüşmeler zorlu geçse de tarafların bir anlaşmaya varmasından emin olduğu ifade ediliyor.
OpenAI, 2015 yılında Sam Altman, Elon Musk ve diğer girişimciler tarafından kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu. Şirket, 2019 yılında dış yatırıma açılarak yatırımcıların kar potansiyelini sınırladı. O dönemde, Microsoft dahil olmak üzere yatırımcılardan fonun bir bağış olarak değerlendirilmesi talep edilmişti ve bu durum OpenAI’nin misyonunun öncelik taşıdığını vurguluyordu.
OpenAI, Ekim 2024’te Microsoft, SoftBank ve risk sermayesi şirketleri Thrive Capital ve Altimeter Capital’den toplam 6,6 milyar dolar topladı. Mart 2025’te SoftBank liderliğinde 40 milyar dolarlık ek bir finansman turu gerçekleştirildi. Sözleşmelerde, OpenAI’nin yeniden yapılandırılmasının başarısız olması durumunda yatırımcıların paralarını geri alabilme hakkına sahip olacağı maddeler içermektedir. OpenAI yönetimi, gecikmelere rağmen yatırımcıların projeye bağlı kalacağından emin.
Şirket içindeki kaynaklar, daha geleneksel bir ticari yapıya dönüşümün önemli miktarda sermaye çekebilmek için bir ön koşul olduğunu vurguluyor. Görüşmelere katılanlardan biri, sınırlı karla 40 milyar dolar toplamanın imkânsız olduğunu ifade ediyor.
OpenAI’nin, kayıtlı olduğu Kaliforniya ve Delaware eyaletlerini önerilen yeni yapının kamu misyonuyla uyumlu olduğuna ikna etmesi gerekecek. Delaware Başsavcısı Kathy Jennings, 5 Mayıs’ta şirketin planını inceleyerek yasaya uygunluğunu ve kar amacı gütmeyen kuruluş üzerindeki kontrolün devam etmesini sağlayacağını belirtti. Sektör uzmanları, iş biriminin PBC’ye dönüşüm planının başarısız olması durumunda OpenAI’ye ciddi zarar vereceğine inanıyor.