

Antalya Şehir Hastanesi’ne 2 ay önce ani kalp ve sırt ağrısı şikayetiyle başvuran Mustafa Şahin’in aort damarı, tıpta nadir olarak uygulanan ‘fil hortumu’ tekniği ile yapay damarla değiştirildi. Yapılan tetkiklerde aort damarında büyük bir yırtık tespit edildi.
Ameliyatın 100 dakikalık bölümünde hastanın tüm kan dolaşımı durdurulup yalnızca beyne kan akışı sağlandı ve vücut sıcaklığı 22 dereceye düşürüldü.
100 dakika boyunca ‘geçici ölü’ durumda kalan hasta, Antalya Şehir Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik ve Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Nevzat Erdil liderliğindeki ekibin gerçekleştirdiği başarılı ameliyatın ardından nörolojik bir problem yaşamadan sağlığına kavuştu.
Dört Kişiden Biri Hastane Yolunda Ölüyor
Prof. Dr. Nevzat Erdil, hastanın acil serviste ilk değerlendirmesinin kalp krizi açısından yapıldığını belirtti. Yapılan tetkiklerde akut Tip A aort diseksiyonu tespit edildi. Bu tür hastaların yaklaşık %25’inin hastaneye ulaşamadan yaşamını yitirdiğini ifade eden Prof. Dr. Erdil, teşhis gecikmesinin ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizdi.
Aort diseksiyonu belirtilerinin pek çok durumla karıştırılabileceğini aktaran Prof. Dr. Erdil, bu tür hastaların hızlı bir şekilde aort diseksiyonundan şüphelenerek tanı konulması ve tedavi merkezine yönlendirilmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti.
45 Dakika İçinde Ameliyata Alındı
Tanı konulduktan sonra hastayı 45 dakika içinde acil ameliyata aldıklarını vurgulayan Prof. Dr. Erdil, bu tür hastalarda organlarda beslenme sorunları olabileceğini belirtti. Şans eseri hastanın organlarında böyle bir durumun oluşmadığını ve operasyonun başarılı geçtiğini söyledi.

100 Dakika Sonra ‘Dirildi’
Aort diseksiyonu ameliyatlarında vücut kan dolaşımının belirli bir süre durdurulması gerektiğini ve bu sürede beynin korunması adına vücut sıcaklığının düşürülmesi gerektiğini aktaran Prof. Dr. Erdil, hastanın aort damarının tamamında yırtık olduğunu ve ‘fil hortumu’ yöntemi ile tedavi edildiğini belirtti. Ameliyat süreci yaklaşık 7 saat sürdü.
Ameliyat sonunda hastanın sağlık durumunda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan taburcu edildiğini söyleyen Prof. Dr. Erdil, zamanında müdahale ve hızlı ameliyatın başarı oranını artırdığını ifade etti.
“Karşılaştığım Birkaç Vakadan Biri”
Hastanın yaşaması için en kısa sürede en doğru müdahalenin yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Prof. Dr. Erdil, 30 yıllık kariyeri boyunca karşılaştığı nadir vakalardan birini yaşadığını belirtti. Antalya Şehir Hastanesi’nin son bir yıl içinde sağladığı imkanlarla bu tür kritik ameliyatları 24 saat boyunca gerçekleştirebildiğini söyledi.
“Ne Çektiğimizi Bir Biz Bir Allah Biliyor”
Ameliyatı gerçekleştiren Op. Dr. Şahin Kapan, bu kadar karmaşık bir ameliyatın nasıl yapıldığını öğrenmiş olmanın kendisi için önemli bir deneyim olduğunu ifade etti. Uzun bir cerrahi sürecin ardından hastanın hayatta olmasından dolayı mutlu olduklarını belirtti.
“Yeniden Doğmuş Gibi Bir Sevgiyi Yaşıyorum”
Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Mustafa Şahin, hastalığı hakkında pek fazla bilgisi olmadığını belirterek, aniden hissettiği ağrı nedeniyle ambulans çağırdığını anlattı.
Hastaneye getirildikten sonra doktorlardan gerekli müdahaleleri aldığını ifade eden Şahin, yaşadıklarını hatırlamadığını belirtti. Eşinin kendisine olanlardan bahsettiğini söyleyen Şahin, “Yaşamak için büyük bir fırsatım var, aileme sarıldım ve yeniden hayata başlamış gibi bir duygu yaşıyorum” şeklinde konuştu.